Uitgaan

Activiteiten in de meivakantie bij Museum Kaap Skil

Oudeschild – Kaap Skil is zeker een bezoek waard tijdens de meivakanties. Op dinsdag-, woensdag- en donderdagmiddagen zijn er allemaal mensen aan het werk. Ze beoefenen een oud beroep; echte ambachtslieden zijn het. Het openluchtmuseum bruist van de activiteiten.

De ene dag hebben de touwslagers hun lijnbaan opgezet en kunnen kinderen een eigen springtouw draaien. Op andere dagen zijn de molenaars aan het werk of repareert de nettenboeter zijn net. Loop binnen in de smederij en zie hoe de smid een ijzeren staaf omtovert tot een gebruiksvoorwerp. Ga op bezoek in de kleine vissershuisjes om te zien hoe de mensen hier rond 1900 leefden.

Texelaars leven al eeuwen met, van en op de zee. De jutters zijn een slag apart onder de eilanders. Deze vrijbuiters proberen de strandvonder van de gemeente altijd voor te zijn. Door net iets vroeger op pad te gaan, hopen deze strandbezoekers hun slag te kunnen slaan tussen de aanspoelsels op het strand. Hun avonturen leveren prachtige verhalen op. Luisteren naar de jutter is boeiend. Op de doordeweekse dagen in de meivakantie vertelt hij zijn stoere en sterke verhalen om 11:30 en 13:30 uur.

Zeventiende eeuw ontdekken
In de kelder van het entreegebouw van Museum Kaap Skil ontdekken de museumgangers waarom Texel in de zeventiende eeuw het middelpunt van de wereldzeeën was. Op een enorme maquette is de Reede van Texel te zien. Op de zee nabij Oudeschild gingen handels- en oorlogsschepen voor anker. Van hieruit werd naar alle windrichtingen gevaren en kwamen de schepen met hun kostbare lading ook weer terug. Tastbare bewijzen van deze roemruchte tijd worden tegenwoordig op de zeebodem gevonden. Eeuwenoude scheepswrakken liggen als tijdscapsules te wachten om ontdekt te worden. Een schatzoekparadijs voor duikers.

Gezinnen met kinderen krijgen een Bingokaart bij de kassa. Wie vindt als eerste alle voorwerpen die op de kaart staan afgebeeld? Hijs de zeilen en kom naar Museum Kaap Skil voor een dag vol maritieme avonturen.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button