Den HelderPolitiek

€ 45.000,- extra voor Stichting Kunstuitleen

Advertentie:

Den Helder – In opdracht van gemeente Den Helder heeft Bureau Lahaut onderzocht hoe het met de culturele sector is gesteld in de gemeente. Op basis van het onderzoeksrapport is de ondersteuningsmaatregel genomen om een subsidie van € 45.000 te verstrekken aan Stichting Kunstuitleen. Dit wordt gedaan om de financiële tekorten die zijn ontstaan tijdens de coronaperiode te dichten.

De uitkomsten staan in de rapportage “De staat van de culturele sector in Den Helder” en geven inzicht in wat het culturele veld nodig heeft om verder te herstellen van de coronacrisis. Het rapport maakt helder waar het knelt in de culturele sector in Den Helder. Uit de rapportage komt onder meer naar voren dat er weinig cultureel aanbod is voor jongeren en dat men jongeren (18-30 jaar) ook wil aantrekken als vrijwilliger, lid of publiek. Verder blijkt dat het de organisaties op allerlei gebieden ontbreekt aan capaciteit en vaardigheden, van fondsenwerving tot aantrekken vrijwilligers. Een andere conclusie uit het rapport is dat de bezoekersaantallen achter blijven en nog niet op pre-corona niveau zitten.

In het rapport staat verder dat het behouden en aantrekken van vrijwilligers lastig blijkt, met name bij verenigingen en grote subsidiepartners. Ook kampen verenigingen met teruglopend ledental en hebben zij moeite met het vervullen van hun bestuurstaken. De laatste conclusie in de raadsinformatiebrief is dat er financieel geen (grote) problemen zijn in de cultuursector. Echter, de financiële weerbaarheid van de culturele subsidiepartners is wel verslechterd, ook zijn de gestegen energielasten een zorg. Bij de overige niet gesubsidieerde culturele partners zijn de financiële zorgen over het algemeen groter, door dalende leden aantallen en minder inkomsten uit bijvoorbeeld ticketverkoop.

Ondersteuningsmaatregel
Op basis van deze waarnemingen zegt de gemeente een ondersteuningsmaatregel te treffen voor Stichting Kunstuitleen. Zij krijgt een extra subsidie van € 45.000,- om de financiële tekorten op te vangen die zijn ontstaan tijdens de coronapandemie. Hiervoor kan het Helders steunfonds (waar nu nog € 662.000,- van beschikbaar is) worden ingezet. Door verplichte sluitingen vielen de verkopen van Stichting Kunstuitleen tegen en bleek het moeilijk nieuwe abonnees te werven. Daarnaast vertrokken zakelijke en particuliere abonnees, omdat zij vanwege de coronacrisis moesten bezuinigen.

De Kunstuitleen verhuist in 2025 naar de Kunstkelder in het voormalig V&D pand. Daar zijn ze meer zichtbaar en worden meer bezoekers verwacht. De verwachting is dan ook dat de Kunstuitleen vanaf 2026 weer voldoende inkomsten kan genereren door meer kunstkopers en -huurders. Om de periode tot aan de verhuizing te overbruggen is het college op dit punt tot besluitvorming overgegaan.

Vervolgacties
Daarnaast worden de komende tijd een aantal vervolgacties opgepakt. Zo wordt het culturele veld geïnformeerd over de resultaten van het onderzoek en worden de uitkomsten uit het onderzoeksrapport betrokken bij het opstellen van nieuw cultuurbeleid. Daarnaast ontvangt de raad in het vierde kwartaal een inhoudelijk voorstel om in gesprek te gaan over verder te nemen maatregelen naar aanleiding van het onderzoeksrapport. Dit voorstel is inclusief hoe de middelen, ontvangen vanuit het Rijk voor de culturele sector, ondergebracht in het Helders Steunfonds, hiervoor zullen worden ingezet.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button