Uitgaan

MBSOV presenteert De Zeven Zusters in Zaligheid

Advertentie:

Den Helder – MBSOV presenteert De Zeven Zusters in Zaligheid in Dukdalf Willemsoord. Dit is een komisch stuk van schrijver Johan Dobbelaar. Het vertelt de belevenissen van een oude orde nonnen die te maken krijgen met nieuwe moeder-overste.

Zuster Clara is er eentje van de oude stempel en dat is een behoorlijke overgang voor de aanwezige nonnen. De oude moeder-overste zuster Benedictine wordt echt oud en hangt met haar gedachten veel te veel in het verleden. Gezag is ver te zoeken en de overige nonnen genieten van de geneugten in het leven. Zuster Theresa rookt graag haar sigaretje en zuster Hildegard is een groot liefhebber van drank. Ook de andere zusters Catharina, Liduina en Apolliona maken er graag een dolle boel van.

Als de zwangere Rosalie bij de abdij aanbelt voor hulp ontfermen de zusters zich over haar. De nieuwe moeder-overste mag het niet weten en het beste is om haar te kleden als non en op te nemen in de orde. Wanneer dan ook nog broeder Jacobus en de zwijgende broeder Felix zich moeten melden voor huisvesting wordt het voor de dames wel een heel lastig. Zwijgzaam is ook leerling zuster Silancia die als hulpje van de nieuwe moeder-overste geen woord uit brengt. Voldoende ingrediënten om hilarische situaties te creëren die de acteur en actrices voortreffelijk op de planken weten te uit te spelen.

Taalvaardigheid
Garla van Lieshout wist als de oude demente Benedictine regelmatig verkeerde herinneringen te plaatsen. “Is de oorlog al voorbij?….Ze vertellen mij ook nooit wat.” Respect voor Rachël van Kempen die, als de uit België afkomstige moeder-overste Clara, een taalvaardigheid liet zien waarbij ze in het Vlaams en Latijns behoorlijke tongbrekers de baas bleef. Ingrid Noordam was zuster Silancia: de altijd aanwezige, maar zwijgende notuliste van de nieuwe moeder-overste. Debutant Sieneke ten Heuvelhof wist de aan drank verslaafde zuster Hildegard lekker neer te zetten. In haar jaren slepende ruzie met de aan nicotine verslaafde zuster Therese kreeg ze prima tegenspel van Ria de Jager. De andere debutant Clarie van den Blink deed het prima als de lange statige zuster Liduina met zangtalent.

Jolanda van Halen mocht de ambitieuze zuster Apollionia spelen die met overtuiging liet blijken dat zij wel geschikt was voor de functie van moeder-overste. Caroline de Haas had als zuster Catharina met haar onnozele opmerkingen, maar vooral haar mimiek en lichaamsbewegingen echt de lach aan haar kont hangen. Teddy Dorlijn had de dankbare taak om de bebaarde broeder Jacobus tussen al die vrouwen te spelen. De enige man in het gezelschap Eric Brinkman kon zich als de zwijgende Broeder Felix goed uitleven in het stille spel waarmee hij toch duidelijk kon communiceren. De zwangere Rosalie is de gene die het leven van de nonnen behoorlijk overhoop weet te halen. Een rol die door Judith de Ruiter met groot succes werd neer gezet. Ze valt bij de in isolatie wonende nonnen van de ene verbazing in de andere. “Het lijkt wel of ik in de prehistorie terecht gekomen ben!” De zusters zijn zichtbaar onder de indruk van haar mogelijkheden om met haar GSM hulp en antwoorden te bieden.

MBSOV Toneel
De leden van MBSOV Toneel maken elk jaar het decor dat ook deze keer de sfeer goed tot zijn recht liet komen. Ook de aankleding van de nonnen en broeders is volledig in eigen beheer tot stand gebracht. Complimenten voor Astrid Baijs die met haar regie het enthousiaste publiek weer op een heerlijke avondje toneel wist te trakteren.

Toon meer

Ad Bak

Ad Bak is de vaste filmrecensent van Regio Noordkop. Eens per week bezoekt hij Kinepolis in Den Helder voor een verslag van een nieuwe rolprent. De recensies worden doorgaans op zaterdagochtend online gezet.

Wellicht ook interessant

Back to top button