Stadhuiskrant: Onregelmatigheden bij de fictieve inwoners van Den Helder

Den Helder – Er lijkt iets mysterieus aan de hand te zijn met de fictieve inwoners van Den Helder in de stadhuiskrant. In de krant wordt vanuit verschillende perspectieven gefantaseerd over hoe men in 2030 over Willemsoord zal denken. Deze fictieve verklaringen waren al eerder beschikbaar op de website van Zeestad, maar bij de nieuwe publicatie zijn er een aantal verschillen. Zo is ambachtsman ‘Pieter’, die zijn werk in de haven beschrijft, opeens 18 jaar ouder geworden, en er zijn nog een aantal andere onverklaarbare zaken te noemen.

Wellicht dat de originele leeftijd van Pieter, 50 jaar, onvoldoende pastte bij het gepresenteerde beeld van een “een echte
ouderwetse ambachtsman”
. Ondanks dat hij in een korte tijd opeens 68 is geworden blijft hij erbij dat het stadhuis op Willemsoord in 2030 nog steeds geen roet in het eten heeft gegooid voor de nautische bedrijvigheid.

Het Duitse echtpaar Ilsa (58) en Markus (61), hieronder zittend op een bankje te zien, hebben juist mazzel. Ilsa is vier jaar jonger geworden en Markus zelfs zes. Nog steeds genieten zij van hun vakanties op Willemsoord: “Ze zijn gek op de omgeving. Urenlang kijken naar de werkzaamheden in het Schuine Dok”, volgens Zeestad in 2030 dus ook nog.

Ilsa en Markus – Zeestad

Maar de veranderingen hierboven zijn nog niets vergeleken met hetgeen het jonge Helderse stel Fenna en Jesse is overkomen. Zij zijn hele andere mensen geworden, maar daarom niet minder positief over alle mogelijkheden bij horecaplein De Kleine Werf: “De Kleine Werf in combinatie met grotere evenementen als de Clipper Race, het Foodtruckfestival of het Zomercarnaval, vindt Fenna helemaal perfect”.

De transformatie van Fenna en Jesse – Zeestad

De verklaringen zijn fictief en dat staat er bij. Althans, er staat: “Hoe zou je de Oude Rijkswerf in 2030 kunnen beleven? Een beleving van Willemsoord vanuit drie verschillende perspectieven.” Echt expliciet benoemd wordt het niet. Waar Zeestad de verhalen op baseert en wat zij hiermee wilt bereiken is onduidelijk. Er wordt in de krant ingespeeld op de twijfels van de inwoners en politici over de ontwikkelingen op Willemsoord. Of deze zorgen kunnen worden weggenomen doormiddel van fictieve ideaalbeelden blijft een vraag.

Michel Pastoor, commissielid van Behoorlijk Bestuur noemde de stadhuiskrant op sociale media ‘propaganda’. Rogier Bruin, raadslid van de Helderse VVD reageerde hierop met de vraag of men wel goed leest, omdat er volgens hem duidelijk staat dat hier over fictie gaat.

Reactie Zeestad
Zeestad laat in een reactie weten dat het klopt dat er wat wijzigingen in teksten zijn doorgevoerd, maar puur om de verhalen wat te actualiseren. Verder benadrukt de organisatie nogmaals dat het om puur fictieve verhalen gaat.

Mobiele versie afsluiten