Hollands Kroon

Werkzaamheden zwembassin Lutjestrand gaan verder

Adverentie

Hollands Kroon – De werkzaamheden aan het zwembassin aan het Lutjestrand zijn eind april weer begonnen. De stenen rondom het zwemwater zijn afgegraven. De gemeente verwacht dat iedereen deze zomer blauwalgvrij kan zwemmen in het bassin.

De stenen van de dam worden deels gebruikt voor de fundering van het bassin. De rest wordt opnieuw gebruikt op een andere plek. Op de plek van de dam komt een fundering voor een steiger. Na het plaatsen van die fundering, worden de andere funderingen voor de steigers geplaatst. Daarna worden hierop steigers gemaakt en is het zwembassin afgesloten. Dan worden de pomp en het leidingwerk geplaatst. Dit zorgt ervoor dat het water in het bassin ververst wordt en blauwalg geen kans krijgt. Ook wordt het zwemgedeelte afgegraven. Het laagje slib wat hier onder water ligt wordt afgevoerd. Het zand op het strand wordt ook afgegraven zodat alles op gelijke hoogte komt.

Amstelmeer
In het zwembassin kan ook worden gezwommen als er blauwalg in het Amstelmeer is. Het water in het bassin wordt namelijk ververst met water uit een diep punt van het Amstelmeer. Het bassin wordt afgesloten met steigers van gerecycled kunststof wat op hout lijkt. Hierdoor is aanmeren aan de buitenkant met een sloep mogelijk. Op het diepste punt wordt het bassin ongeveer 1,20 meter diep. De bouw van het bassin is gestart in januari 2021. De planning loopt uit door het niet beschikbaar zijn van verschillende materialen.

Het bassin is ongeveer net zo groot als het zandstrand van het Lutjestrand. De afmetingen zijn 119 meter lang met de twee zijkanten van 63 meter en 96 meter. De steiger krijgt een looppad van 2 meter breed. Meteen nadat het zwembassin klaar is krijgt het Lutjestrand een opknapbeurt. Zo worden er nieuwe speeltoestellen en fietsenrekken geplaatst. De speeltoestellen komen op het zandstrand. Deze zijn niet alleen voor kinderen, maar ook voor andere leeftijden. Het strand krijgt naast een watertafel bijvoorbeeld ook een volleybalnet.

Ontspannen
Al jaren wordt het zwemwater aan het Lutjestrand gekweld door blauwalg. Hierdoor kan er vaak niet in worden gezwommen in de zomer. Terwijl het juist voor veel mensen zo’n fijne plek is om te ontspannen. Daarom is dit plan bedacht en kan er veilig in het bassin worden gezwommen. Het ontwerp voor het zwembassin is ontstaan uit alle voorstellen uit bijeenkomsten met ondernemers, omwonenden en gebruikers van het strand. Het ontwerp is gemaakt door HB Advies. Klein Wieringen is de aannemer van het project.

Het maken van het zwembassin is een project van vaarroutenetwerk Amstelmeer-IJsselmeer van ‘De Kop Werkt!’, het regionaal stimuleringsprogramma van de vier kopgemeenten Texel, Den Helder, Hollands Kroon en Schagen en de provincie Noord-Holland. Wij werken samen aan een toekomstbestendige regio. Dat doen wij door steeds gebruik te maken van kansen die de kracht van de regio versterken. Daarbij gaat het over de ontwikkeling van havens, agribusiness, energiesector, toerisme, bereikbaarheid en leefomgeving.

Meer informatie is te vinden op www.dekopwerkt.nl.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button