Aan de wandel in de Noordkop

Aan de wandel in de Noordkop: de Stroeërdijkroute

Het voormalig eiland Wieringen komt het meest voor in mijn wandelrubriek. Het is een geliefd stukje in de kop van Noord-Holland, dichtbij huis en je kunt er alle kanten op. Binnendoor langs de dorpen en als je water wilt zien is er de dijk met de Waddenzee. De Stroeërdijkroute van het wandelnetwerk combineert beiden, dus voor elk wat wils. Deze route vangt aan in het dorpje Stroe bij het museum Jan Lont en is 9,3 kilometer.

‘Hier werd de dijk gesloten 28 mei 1932’ staat te lezen op een stapel stenen in een tuin. Het was de plaquette die jarenlang bij het monument op de Afsluitdijk stond, precies op de plek waar het laatste gat werd gedicht. Nu dus in een tuin op Wieringen en wie tegenwoordig over die dijk rijdt heeft ook gezien dat het monument er niet meer is. De borden in de weilanden die volgen gaan over weidevogelbeheer en voedsel voor de overwinterende akkervogels. Hier op Wieringen is men goed voor de vogels, maar ook veldmuizen en insecten profiteren mee. Via een landweggetje lopen we Stroe uit richting de N99 en genieten van ruim zicht.

Het bestaat: het Braamstruikse Binnenpad!
Elft
Nadat we de grote weg hebben overgestoken komen we op ‘de Elft’. Roodbruine koeien grazen het gras af, het zijn Lakenvelder runderen. Een actieve vereniging probeert dit ras in stand te houden, het is de vraag of dit zal lukken gezien de hele stikstofdiscussie in ons land. We hopen het, want het zijn prachtige dieren om te zien in het landschap. We gaan verder over de Elft en passeren zowaar het ‘Braamstruikse Binnenpad’! Hoe is het mogelijk, het is geen fabel uit de duim van Meneer de Uil, het pad bestaat dus echt!

Op het kruispunt Elft, Burgerweg, Stroeërdijk zijn picknicktafels neergezet voor passerende fietsers en wandelaars. De tafelbladen bevatten informatie over Wieringen, de Wierdijk en het planten- en dierenleven. Paarden op een tuinhek, schapen op een verkeersbord en dan toch een levende diersoort. Nou ja, levend, hij of zij doet het spreekwoord alle eer toekomen: zo lui als een varken! De Stroeërdijk volgt, hier is geen gemotoriseerd verkeer en we zien van alles vliegen boven en rondscharrelen op de weilanden. Twee zwanen hebben hier hun nest gebouwd en we passeren stilletjes hun burcht van takken, stro en riet. Wat is het heerlijk wandelen hier, de rust en ruimte zijn een weldaad voor de geest.

Oosterland
Het laatste stukje Wierdijk richting de koffiestop blijkt een hoogpolig tapijt van gras en groen te hebben, waardoor het niet prettig begaanbaar is. We pakken het ventweggetje langs de N99 en steken na de koffie over richting Oosterland. Een rustiek dorp met naast een minibieb ook een planten- en zadenbieb! Hier kun je plantjes, stekjes en zaden ruilen of achterlaten, hoe duurzaam kan het zijn?! En half rondje om de kerk en dan richting Vatrop, de kleiput / waterplas aan de Waddenzee. Vorig jaar zat er geen water meer in, maar nu gelukkig wel en kunnen vogels hier verblijven.

Na het binnenland volgt een stuk dijk langs de Waddenzee. De zon is een teruggetrokken bestaan gaan leiden, maar ook met sluierbewolking en in grijstinten is het uitzicht gewoon aantrekkelijk. De rust van de Waddenzee plus al het voedsel wat hier is te vinden trekt veel vogels. Ter hoogte van de Bierdijkerweg verlaten we het water om terug te wandelen naar Stroe. Vlak voor het eindpunt is er een gezellig rustpunt: de Koffiesilo. Sinds kort weer open in het weekend met, weten wij uit ervaring, heerlijke eigengebakken koek. Het museum Jan Lont hebben we al eens bezocht, is een aanrader, dus wij gaan op zoek naar een verfrissing; want een mens wordt dorstig van bijna 10 kilometer wandelen en dan eindigen bij het bord Bierdijk en Bierdijkerweg! Een goudgele rakker is dik verdiend!

Toon meer

Jo Aggenbach

Jo is vrijwilliger verslaggever van Regio Noordkop. Ze schrijft verhalen voor de rubriek "Aan de wandel in de Noordkop", valt in als filmrecensent en schrijft nu en dan verhalen over leuke evenementen en activiteiten in de Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

1 reactie

  1. Prachtig daar hè. We rijden het wel eens met de auto. Wat een mooie foto’s. Dat was een eind wandelen.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button
%d bloggers liken dit: