Noord-Holland

Thuiszorg en apothekers Noord-Holland Noord starten met gezamenlijk digitaal systeem

Advertentie:

Noord-Holland – Vijf thuiszorgorganisaties en vele apotheken en apotheekhoudende huisartsen in de regio Noord-Holland Noord zijn op 10 juni gestart met een gezamenlijk digitaal systeem voor het toezien op en registreren van medicijnen in de thuiszorg. De betrokken thuiszorgorganisaties zijn Omring, De Zorgcirkel, Evean, Woonzorggroep Samen en WilgaerdenLeekerweideGroep. Vele andere organisaties staan op het punt om ook met het systeem te gaan werken.

21 zorgorganisaties in de regio Noord-Holland Noord werken al langer samen binnen het samenwerkingsverband ZWplus. Deze partijen hebben, samen met apothekers, (apotheekhoudende) huisartsen en ziekenhuizen gezamenlijk een regionaal convenant Medicatieveiligheid afgesloten met als doel de kwaliteit van de medicatiezorg verder te verbeteren.

Voorzitter van het arbeidsmarkt platform ZWplus NHN en voorzitter van de Raad van Bestuur van Omring Jolanda Buwalda: “Vanuit het convenant willen we graag samen investeren in medicatieveiligheid voor cliënten en gemak voor zorgprofessionals. Digitalisering via een eTRS blijkt een goede oplossing.”

Samenwerking in de regio
“We werken intensief samen met alle deelnemende organisaties, zodat het systeem zo goed mogelijk aansluit bij al onze wensen; nu en in de toekomst. Daarnaast werken wij samen op het gebied van de opleiding van de medewerkers”, aldus Joke Jetten, thuiszorgmanager bij De Zorgcirkel. Apotheker Reinier Bax uit Den Helder: “Wij verwachten dat door de gezamenlijke keuze voor één eTRS de samenwerking in de medicatieketen verder verbetert. We denken dat we zo efficiënter kunnen werken, dat er een heldere communicatie binnen de medicatieketen ontstaat en dat we de medicatieveiligheid verder verbeteren.”

De deelnemende organisaties hebben afgesproken gedurende een langere periode samen te werken om een blijvend en steeds groter succes te maken van de app. Zij hebben een gezamenlijk contract afgesloten zodat alle deelnemende organisaties (klein en groot) van collectief voordeel profiteren. Digitale samenwerking op het gebied van medicatiebeheer geeft een extra impuls aan grotere bewegingen zoals regionale samenwerking en specialistische zorg thuis: Juiste Zorg op de Juiste Plaats.

Hoe werkt het?
Het systeem geeft een actueel overzicht van het medicijngebruik van iedere cliënt. Het is een elektronisch ToedienRegistratieSysteem (eTRS) en heet CareXS Meddy. De leverancier is Connected Health Solutions. De gegevens van de cliënten komen via de apotheek in het systeem terecht. De thuiszorgprofessionals zien in een app op hun telefoon of tablet welke medicijnen ze moeten overhandigen of toedienen. Ze tekenen het gelijk af in de app, zodat het systeem direct weer bij is.

Bij sommige medicijnen is het nodig is om een extra controle uit te voeren of het medicijn wel mag worden gegeven. Ook dat doet de medewerker via de app. Notities tussen alle professionals worden beveiligd via de app verstuurd.

Op 10 juni zijn de eerste trainingen van medewerkers gestart. Na de zomervakantie gaan we flink opschalen. Vanaf dat moment worden ook nieuw toegetreden deelnemers aangesloten.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button