Hollands Kroon

Acht huishoudens in Hollands Kroon laten zich uitkopen door de gemeente

Adverentie

Hollands Kroon – Acht huizen, vier waarvan gelegen aan het begin van de Rijdersstraat in ’t Veld, zijn door de gemeente Hollands Kroon opgekocht en worden- of zijn reeds gesloopt omdat zij gesitueerd zijn onder een hoogspanningsverbinding. De uitkoop wordt mogelijk gemaakt door een landelijke regeling en gebeurt op vrijwillige basis. Alle percelen krijgen nu een agrarische bestemming.

Het gaat om de woningen aan ’t Padje 4 en de Rijdersstraat 2, 4, 11, en 11a in ‘t Veld, de Muggenburgerweg 2 in Haringhuizen en Grasweg 19 en 26a in Anna Paulowna. Een deel is al gesloopt en een deel moet nog gesloopt worden, laat wethouder Theo Groot weten. Het college heeft een voorstel aan de raad gestuurd waarin gevraagd wordt de bestemmingen van alle percelen te wijzigen naar een agrarische bestemming. Weiland, zonder de mogelijkheid om er nog bebouwing neer te zetten.

Gezondheidsrisico’s
“Het is een regeling die jaren geleden al is ontstaan omdat er zorgen waren over de gezondheidsrisico’s van het wonen onder een hoogspanningskabel”, legt Groot uit. “Er is nooit echt bewezen dat het negatieve effecten heeft op de gezondheid van mensen, maar de regering besloot mensen die direct onder een hoogspanningsmast wonen de mogelijkheid te geven om hun huis te verkopen aan de overheid.” De gemeente voert de regeling uit.

Het is een vrijwillige regeling: Inwoners die geen bezwaar hebben tegen het wonen onder een hoogspanningsmast mogen daar blijven wonen. Toch is het een vereiste dat de huizen waarvan de bewoners worden uitgekocht een andere bestemming krijgen. Het is volgens het college in met de regeling niet mogelijk dat andere mensen de verkochte woning betrekken. Alle percelen grenzen aan agrarische grond en worden daar nu bijgetrokken.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button