Den HelderPolitiek

Een zachte winter, maar toch meer strooien

Advertentie:

Den Helder – Hoe kan het dat de HVC in Den Helder de afgelopen, juist bijzonder zachte winter, twee keer zoveel moest uitrukken voor gladheidsbestrijding dan vooraf begroot? In plaats van de verwachte 15 keer gingen de strooiwagens van het bedrijf 30 keer de weg op. Totale extra kosten: €89.000,-. Behoorlijk Bestuur vroeg de wethouder maandagavond om opheldering.

“Hoewel we vanaf morgen juist de zomer ingaan wil ik graag terug naar afgelopen winter”, zei raadslid Sjoerd Oudijk. “Een van de zachtste winters van de afgelopen jaren, maar de strooiwagens moesten 30 keer uitrijden. Elke keer dat de wagen eropuit gaat kost het ons bijna €6.000,-.” De fractie van Behoorlijk Bestuur vroeg zich af hoe dit mogelijk is, maar gaf ook aan problemen te hebben met de positie van HVC in het geheel: “De HVC heeft het alleenrecht op gladheidsbestrijding, daar vinden wij iets van. Het moet niet zo zijn dat de HVC onbeperkt €6.000,- kan blijven factureren”, besloot Oudijk.

Andere methodiek
Wethouder Michiel Wouters gaf aan dat er is overgegaan op een andere manier van strooien, namelijk preventief in plaats van reactief: “Er wordt vooraf gestrooid, op het moment dat het dreigt te gaan vriezen.” Daarom is het ook mogelijk om een ander strooisel dat minder belastend voor het milieu is te gebruiken. De pekel is daarbij vermengd met zand. Dit heeft er wel toe geleid dat er vaker is gestrooid.

Wouters was het met Oudijk eens dat het niet wenselijk is dat er achteraf wordt gevraagd om een nabetaling: “We gaan er goed naar kijken en zullen dat indien nodig aanpassen in de volgende begroting.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

1 reactie

  1. Lang leve de privatisering…….

    Burgers naar de voedselbank maar directeur HVC een nieuwe auto….

Wellicht ook interessant

Back to top button