Den HelderPolitiek

‘Extra afstand tussen Scholen aan Zee en Julianadorp kan een voordeel zijn’

Den Helder – De beoogde nieuwe locatie voor Scholen aan Zee aan de Spoorweghaven betekent verder fietsen voor leerlingen uit Julianadorp. Een minuut of vijf welteverstaan, maar heen en terug betekent dat toch tien minuten en dat kan veel zijn op een dag van een puber. Wethouder Pieter Kos liet tijdens de behandeling van de Eerste Tussenrapportage weten dat de extra afstand ook een voordeel kan zijn: Mogelijk betekent dit dat de locatie in Julianadorp op termijn ook de bovenbouw kan huisvesten.

In november vorig jaar werd bekend gemaakt dat het bestuur van Scholen aan Zee graag zou willen verhuizen naar de Spoorweghaven aan de Westoever. Afgelopen maart tekenden de gemeente en de scholengemeenschap een overeenkomst tot het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek. Het college lijkt volledige medewerking te verlenen aan de plannen. Zo werd in het raadsvoorstel over de aankoop van gronden van NS en Prorail al verwezen naar de mogelijke inpassing van Scholen aan Zee.

Voorkeurslocatie
In de Eerste Tussenrapportage geeft het college ook aan dat de locatie aan de Spoorweghaven momenteel de voorkeur geniet. Daarover ontstond tijdens de commissievergadering wat verwarring: Onder andere Edwin Krijns van het CDA vroeg zich af over wiens voorkeur dit dan gaat. De gemeenteraad heeft immers nog nergens mee ingestemd. Kees Bazen vroeg zich af welke voorkeur het college heeft.

Het gaat expliciet om de voorkeur van de scholengemeenschap zelf, zei Kos. Het is aan de gemeente om medewerking te verlenen aan het onderzoek, wanneer een onderwijspartner met een initiatief komt. Het vinden van de juiste locatie is volgens hem nog minder ver gevorderd dan soms lijkt uit de berichtgeving: Er wordt nauwkeurig gekeken naar de voors en tegens van de locatie die Scholen aan Zee graag zou gaan gebruiken.

Afstand biedt ruimte voor bovenbouw in Julianadorp
Een van de nadelen is de afstand van de locatie ten opzichte van Julianadorp. Momenteel geeft de locatie van Scholen aan Zee in het dorp alleen les aan de onderbouw, dus moeten de oudere scholieren naar Den Helder, op dit moment naar de Drs. F. Bijlweg. De locatie aan de Westoever is vijf minuten verder fietsen en een stuk dichter bij het drukke centrum. Toch kan dit naar de toekomst juist voordelen opleveren denkt de wethouder: Op dit moment is het vanwege de afstand van Scholen aan Zee tot Julianadorp niet haalbaar om ook daar een bovenbouw locatie op te richten, maar dit kan door de verhuizing wellicht wel mogelijk worden gemaakt.

De bovenbouw locaties in Schagen en Den Helder zitten eigenlijk te dicht bij elkaar om een derde in Julianadorp te verantwoorden. In een eerdere vergadering gaf Kos wel aan dat de groei van Julianadorp en de woningbouwplannen ook een bijdrage kunnen leveren aan deze noodzak. Het kan echter niet met zekerheid worden gezegd of er vanuit de landelijke overheid toestemming wordt gegeven. Volgens Kos is het niet wenselijk om daar vooraf als gemeente afspraken voor te laten vastleggen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

2 reacties

  1. 5 minuten extra fietsen? Droom lekker verder. Op zijn minst 10 minuten extra. Zeker als je via de kruising Waddenzeestraat-Schootenweg rijdt. Die verkeerslichten zijn niet bepaald fietsvriendelijk afgesteld. Maar anders via Brakkeveldweg, tunneltje, Ruyghweg ben je met 15 km/u toch nog wel even bezig.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button
%d bloggers liken dit: