Den HelderKop van Noord-HollandVideo

Zorg van de toekomst bij Ziekenhuis in Den Helder (video)

Advertentie:

Den Helder – De nieuwe spoedeisende hulp in het Noordwest Ziekenhuis Den Helder is geopend en op het oog lijkt het een heel normaal zogeheten ‘spoedplein’. Achter de schermen is er echter sprake van een bijzondere samenwerking tussen de huisartsenpost en de spoedeisende hulp-poli van het ziekenhuis. Zo bijzonder dat er in de woorden van bestuurder Jurgen Sernee al “meerdere busladingen” kijkers van ziekenhuizen en zorginstellingen door heel Nederland zijn langsgekomen om te kijken hoe het er in Den Helder aan toegaat. Hoog tijd voor een rondleiding.

Bijzonder aan de samenwerking is de integratie van twee verschillende organisaties. In veel Nederlandse ziekenhuizen is een huisartsenpost en spoedeisende hulp gevestigd, maar alleen in Den Helder werken deze afdelingen intensief samen. Die samenwerking biedt meerdere voordelen. Vanaf het eerste contactmoment denken ziekenhuismedewerkers na waar de patiënt het beste én snelste geholpen kan worden. Ook kunnen artsen elkaar over en weer te hulp schieten. Een huisarts kan bijspringen als het druk is bij de spoedeisende hulp en andersom.

Een belangrijke vraag over de spoedzorg is waar de kosten gedeclareerd worden. Huisartsenzorg valt immers onder de basisverzekering, spoedeisende hulp onder het eigen risico. Daarover zegt het Marlous de Vroone: “De organisaties zijn achter de schermen nog steeds gescheiden.” Het maakt dus uit waar je in eerste instantie terecht komt voor de zorgkosten. Het advies is daarom: “bel, net zoals nu, eerst naar de huisartsenpost, dan krijg je een afspraak en weet je hoe laat je moet komen.” De telefonist kan dan helpen om bij de juiste organisatie ingedeeld te worden. Mensen die zich zonder afspraak melden komen niet zonder meer bij de spoedeisende hulp terecht en als een arts van de Spoedeisende hulp bijspringt bij de Huisartsenpost blijft dat onder de basiszorg vallen. Het is echter raadzaam om altijd te bellen en een afspraak te maken, dan zijn de wachttijden natuurlijk het kortst. Pas als de huisarts doorverwijst naar het ziekenhuis, valt het niet meer onder basiszorg. Even meekijken door de spoedarts gaat niet van het eigen risico af.

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

4 reacties

  1. Lijkt me prima werken. Ik ben echter wel benieuwd hoe zo’n behandeling dan gedeclareerd wordt bij de zorgverzekeraar. De huisartsenpost valt namelijk onder de basisverzekering en wordt vergoed zonder dat dit ten koste gaat van het eigen risico.
    De zorg van de spoedeisende hulp valt echter wel onder het eigen risico.
    Als dit samenwerkt en de zorg ‘door elkaar’ loopt, valt dit dan onder je eigen risico of niet. Hoe gaat men dit declareren?

    1. Dank voor je vraag, dat komt inderdaad niet helemaal duidelijk uit het filmpje. Ik heb een alinea toegevoegd in het artikel over de declaratie bij de zorgverzekeraar.

      In het kort: pas als de huisarts doorverwijst naar de spoedeisende hulp (SEH) valt het niet meer onder de basiszorg. Even meekijken door de SEH-arts gaat dus ook niet van het eigen risico. Het advies van het ziekenhuis: bel van tevoren voor een afspraak met de huisartsenpost, dat scheelt ook wachttijd.

      1. Bedankt voor de aanvulling, zo is het duidelijk.

  2. De spoed eisende hulp heeft vaak artsen in opleiding lopen die géén eigen beslissing durven nemen. Ook word vaak de mogelijke oplossing door de patiënt niet serieus genomen . Het is vaak zo snel mogelijk de patiënt eruit werken,de meeste broeders en zusters weten hiervan. De meeste dokters artsen durven géén beslissing te nemen, omdat ze bang zijn .Er hangt een angst cultuur in dit ziekenhuis, waarvan de patiënt de dupe is.Mijn leven heeft dit ziekenhuis al verruineerd foutieve operaties, nazorg is er niet ,artsen geven fouten niet toe (want zij zijn geleerd,en de patiënt weet niks,) ook al kruipt hij van de pijn . Samenwerking of niet nieuwe opzet Zolang de organisatie niet veranderd en niemand doet zijn werk naar behoren omdat hij of zij niet een slechte beoordeling krijgt veranderd er niks.Er zijn ook goede artsen maar de gehele communicatie in de NWZ Groep is dramatisch.

Wellicht ook interessant

Back to top button