Hollands Kroon

Senioren in Hollands Kroon niet eenzaam en tevreden over gezondheid

Advertentie:

Hollands Kroon – Senioren in de gemeente Hollands Kroon waarderen hun algehele gezondheid gemiddeld met een 7,3. Dat blijkt uit onderzoek van Wonen Plus Welzijn. De organisatie hield een enquête onder 4.794 senioren en kreeg meer dan duizend formulieren terug. Dat is een respons van 22,61 procent en daarmee is het onderzoek zeer representatief te noemen.

Het preventief seniorenonderzoek wordt tweejaarlijks uitgezet door Wonen Plus Welzijn en LSBO- Hollands Kroon. Alle 75-jarigen en ouder worden benaderd met een enquête. Deze was dit keer onderverdeeld in meerdere thema’s, zoals wonen, bewegen, inkomen & financiën, eenzaamheid en algehele gezondheid. Ook was het onderwerp ‘vallen’ extra toegevoegd. De uitkomsten zijn over het algemeen positief.

Naast het versturen van de onderzoeksbrieven aan de senioren zijn door de Vrijwillig Onafhankelijk Adviseurs honderden huisbezoeken afgelegd. “Dat heeft een grote meerwaarde, daar dit een tweeledige werking heeft; zowel signalerend als preventief”, aldus Wonen Plus Welzijn.

Resultaten
Opvallend is dat veel van de geënquêteerde senioren groot wonen: vrijstaand, 2 onder 1 kap of een eengezinswoning. Meer dan de helft woont in een koopwoning, 64 procent woont daar nu met twee personen. Ongeveer een derde van de senioren maakt gebruik van huishoudelijke hulp. Ook blijkt dat de senioren nog redelijk vitaal zijn, meer dan de helft fietst, wandelt of sport nog zeer regelmatig.

Uit het extra onderwerp vallen blijkt dat 44 procent in de afgelopen twee jaar wel eens is gevallen. De meeste senioren zijn buiten op straat gevallen. Zij geven aan ter verbetering dat stoepen geëgaliseerd kunnen worden en dat de bestrating beter onderhouden kan worden. Overigens is 57 procent niet bang om te vallen. Qua eenzaamheid ziet het er ook nog zeer positief uit in Hollands Kroon. Maar liefst 88 procent van de senioren zegt zich vrijwel nooit eenzaam te voelen.

De volledige rapportage is inmiddels overhandigd aan Mary van Gent, wethouder Sociaal Domein voor de gemeente Hollands Kroon.

Toon meer

Ronald Boutkan

Ronald Boutkan is werkzaam als hoofdredacteur / algemeen directeur van Regio Noordkop. Ook presenteert hij Ron & Geer, Hollands Glorie en werkt hij mee aan De Week op Zaterdag, allen radioprogramma's van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button