Hollands Kroon

Wieringer historicus Bart Lankester beschrijft biografie Noord-Holland Noord

Advertentie:

Wieringen – Stakkers & Stakers, het nieuwe boek van de Wieringer historicus Bart Lankester is vandaag (vrijdag 21 juni) verschenen. Na veel geprezen levensverhalen van socialiste en verzetsstrijdster Trien de Haan (Hoorn) en sixties-icoon cabaretière Loes Hamel (Andijk) gaat Bart zijn nieuwe boek opnieuw over Noord-Holland. Wederom betreft het een biografie, ditmaal van de regio Noord-Holland Noord.

In die regio kwam de Grote Crisis in de jaren dertig extra hard aan. Vandaar ook de ondertitel: Hoe Noord-Holland Noord worstelde met armoede en werkloosheid, 1930-1940. In sommige plaatsen lagen de crisiscijfers ver boven het landelijk gemiddelde. Tuinders leefden van krediet naar krediet, arbeiders verdrongen zich voor een plaatsje in gesubsidieerde werkprojecten en middenstanders zagen hun omzet drastisch teruglopen. Geregeld leidde de sociale ellende tot opstandigheid, zoals tijdens de grote en grotendeels onbekende werklozenstaking in het jaar 1936 in de Wieringermeer.

Naast het algemene relaas van armoede, crisishulp, werkverschaffing en het dagelijks stempelen om te voorkomen naast werk ook nog een uitkering te krijgen bevat Stakkers & Stakers tal van persoonsportretten. Van de sappelende tuinder in Nibbixwoud en de werkloze leraar in Alkmaar tot de uitgebuite dienstbode in Tuitjenhorn en de gedreven stakingsleidster in Hoorn. Bijna elke gemeente in deze regio komt aan bod in het boek. Ook dankzij het rijke fotomateriaal krijgt de crisis in deze unieke “regiografie” letterlijk een gezicht en komt een aangrijpende periode uit de geschiedenis opnieuw tot leven.

Stakkers & Stakers is een co-uitgave van de schrijver en Uitgeverij Noord-Holland. Het is verkrijgbaar in de boekhandel en online te bestellen bij Uitgeverij Noord-Holland: www.uitgeverij-noord-holland.nl.

Toon meer

Uwe Smit

Uwe is als vrijwilliger actief voor de omroep. Hij is twee keer per week werkzaam als bureauredacteur ter ondersteuning van de redactie. Contact met Uwe? Mail naar uwe@regionoordkop.nl.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button