Hollands KroonVideo

Eindelijk een duurzame oplossing voor bollenafval: tulpenpapier

Advertentie:

BREEZAND – Bollenteler Tinus Teeuwen en zijn zwager en papierhandelaar Bert Lankhoorn is het gelukt: van bollenafval een mooi stuk papier maken. Teeuwen heeft eindelijk een duurzame oplossing voor de tienduizenden afgekeurde tulpenbollen die anders op de afvalhoop belanden.

Bakken met tulpenbollen komen nu van het land. Een flink deel is beschadigd tijdens de groei, transport of het rooien: “Normaal gaat dit allemaal op de composthoop of naar de biovergister. Nu kunnen we er papier van maken.”

In de blender
Het idee ontstond tijdens een verjaardag. Bert Lankhoorn, de zwager van Tinus, werkt voor een printerbedrijf en kende al papier met waterplanten. “Ik dacht: dat moet toch ook met bollen lukken. We hebben meteen wat bollen in een blender gedaan en opgestuurd naar een papierfabrikant om te laten testen.”

Inmiddels liggen op het bollenbedrijf stapels papier te wachten om bedrukt te worden. Lankhoorn: “Het is prima stevig papier. Er gaat een kwart tulpenafval in. Het leuke is dat de bloembollencoöperatie CNB onze eerste klant is. Bolliger krijg je het niet.”

Milieu
Voor Tinus Teeuwen heeft papier nog een voordeel: “Ik wil graag iets doen voor het milieu. We staan als bollentelers toch al zo slecht te boek en op deze manier helpen ik toch mee aan iets duurzaams. En ik krijg er tulpenpapier voor terug. Ook wel weer leuk om te doen naast het bollenvak.”

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button