112

Rijden onder invloed van drugs neemt toe

Regio – Het aantal automobilisten dat onder invloed van drugs achter het stuur kruipt, neemt alsmaar toe. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Het is een groot probleem.

Voor het rijden onder invloed van drugs of medicijnen (al dan niet in combinatie met alcohol) werden in het eerste half jaar van dit jaar meer dan 5.800 bestuurders op de bon geslingerd. Dat aantal ligt, ondanks de coronaperiode waarin het relatief rustig was op de weg, ruim zestien procent hoger ten opzichte van de eerste zes maanden van 2019, toen er bijna 5.000 processen-verbaal werden opgemaakt.

Zorgwekkend
Paul Broer, landelijk projectleider Infrastructuur (onder meer verkeer) bij de politie noemt de aantallen zorgwekkend. “Het is een groot probleem, dat in alle lagen van de bevolking speelt. Niet alleen jongeren worden betrapt met drugs op achter het stuur, ook veertigers en vijftigers stappen onder invloed van verdovende middelen in de auto en brengen daarmee de verkeersveiligheid in gevaar.”

Onder meer aan de hand van speekseltesten – bijna 1.000 per maand – constateert de politie dat automobilisten met allerlei soorten drugs op de weg op gaan: van wiet en xtc-pillen tot coke, speed en lachgas. Met alle gevolgen van dien. “Weggebruikers die onder invloed zijn voelen zich vaak superieur, rijden roekeloos en herkennen de gevaren niet. Helaas zijn er regelmatig dodelijke ongevallen, waarbij drugs in het spel is”, vertelt Paul.

Noodzaak
Hij pleit dan ook voor een voorlichtingscampagne om automobilisten nog eens extra te wijzen op de gevaren van verdovende middelen. Dit soort zaken kunnen gewoon niet in het verkeer. Verkeersdeelnemers onder invloed van drugs brengen niet alleen zichzelf, maar ook anderen in gevaar. Daar mag best wat extra aandacht voor komen. De cijfers liegen er niet om. De gebruikers van verdovende middelen moeten zich realiseren, dat drugs veelal nog twee dagen in het bloed kan zitten en dus kan worden aangetoond.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button