Den Helder

Nieuwe bewakingscamera’s in Helderse binnenstad

Advertentie:

Den Helder – Extra camera’s moeten de binnenstad van Den Helder veiliger maken, maar op sommige locaties zijn ze ook verwijderd. De gemeente meldt dat in de nieuwe situatie de beeldkwaliteit is verbeterd. Daarnaast is het bij deze locaties mogelijk de beelden vanuit de Regionale Toezichtruimte (RTC) in Alkmaar live te bekijken.

Sinds 1999 zijn er in de binnenstad vaste publieke camera’s. Onderhoud, reparaties en vervangingen zorgden voor een relatief lange levensduur, maar toch verouderde en verslechterde de technologie
door de jaren heen. Na nieuw onderzoek is ervoor gekozen om op sommige plekken vaste publieke camera’s te vernieuwen, toe te voegen of juist te verwijderen.

De vaste publieke camera’s zijn verwijderd op het Koningsplein en op de Koningdwarsstraat. Op de volgende locaties zijn ze vervangen of toegevoegd:

  • Spoorstraat kruising Koningstraat – bestaand.
  • Breewaterstraat – bestaand.
  • Stationsplein – bestaand.
  • Spoorstraat kruising Bernhardplein – nabij bestaand.
  • Molenstraat kruising Spoorstraat – nieuw.
  • Weststraat kruising Zuidstraat – nieuw.
  • Beatrixstraat kruising Keizerstraat – nieuw.
  • Marsdiepplein – nieuw.
    De wettelijke grondslag voor het plaatsen van publieke camera’s staat in artikel 151c van de Gemeentewet. Maar ook uit reacties van de politie, gemeentelijke handhavers en inwoners blijkt dat er behoefte is aan publiek cameratoezicht. In de algemene plaatselijke verordening (APV) is ook opgenomen dat de burgemeester cameratoezicht kan inzetten bij (dreigende) verstoringen van de openbare orde. De beelden worden in principe 28 dagen bewaard. Als er een incident wordt vastgelegd, kan dit langer zijn.
Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

4 reacties

  1. Beetje jammer te lezen dat overkoepelend de camera’s dan gekoppeld blijken te zijn aan RTC Alkmaar…… Dit lijkt mij wat onzinnig. Liever plaatselijk houden hier in Den Helder waardoor snel ingrijpen bij calamiteiten gewaarborgd blijft ipv via via tot snelle aktie te kunnen komen met het nodige tijdverlies om de juiste instanties en mensen in te seinen. Den Helder heeft zelf voldoende kwaliteit en mogelijkheden in huis om dit zelf te runnen.

  2. Inbreuk op mijn privacy , de hele dag in de gaten gehouden worden. En het is reeds bekend dat ze stiekem gezichtsherkenning toepassen. DDR 2.0 inmiddels.

Wellicht ook interessant

Back to top button