Defensie

Drugsvangst Zr. Ms. Groningen na wilde achtervolging

Adverentie

Den Helder – Zr.Ms. Groningen heeft zo’n 1.600 kilo drugs onderschept in de Caribische Zee. Dat gebeurde afgelopen zondag na een anderhalf uur durende achtervolging door hoge, onstuimige golven. De vangst is vrijdag (21 juli 2023) bekend gemaakt.

De Kustwacht Caribisch Gebied ontdekte een verdacht bootje op een bekende smokkelroute en alarmeerde het marineschip. Dat volgde de zogenoemde go-fast gedurende de nacht, om bij zonsopkomst zijn FRISC-motorboten in stelling te brengen. Die koersten vervolgens op hoge snelheid naar de smokkelboot, ondersteund door het Dash-8 patrouillevliegtuig van de kustwacht.

Op het moment dat de verdachten probeerden te vluchten, gingen de FRISC’s er in volle vaart achteraan. Bij die actie moesten de bemanningen alle zeilen bijzetten vanwege de harde wind. Toen de smokkelaars hun kansen uiteindelijk zagen afnemen, gooiden ze brandstofvaten en pakketten drugs overbood. Zo wisten ze snelheid te winnen én te ontkomen. De militairen waren vervolgens nog uren bezig om de drugs uit het water te vissen. De contrabande is overgedragen aan het Korps Politie Curaçao.

Het was de 7e drugsvangst van Zr.Ms. Groningen dat sinds mei als stationsschip opereert in het Caribisch Gebied. Het voert er niet alleen counterdrugsoperaties uit maar is ook paraat voor humanitaire hulpverlening.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button