Uitgaan

Lezing Helderse Historische Vereniging

Adverentie

De Helderse Historische Vereniging organiseert een nostalgische middag ‘Groeten uit Den Helder’ rond oude ansichtkaarten. Die vindt plaats op woensdagavond 11 september (aanvang 19.30 uur) en op dinsdagmiddag 24 september (aanvang 14.00 uur) in School 7. De middag wordt verzorgd door Ab van de Walle.

We gingen op reis en wilden dat weten ook. De ‘aanzichtkaart’ werd in de de 19e eeuw en 20ste eeuw kwistig gekocht en verzonden. Ook vanuit Den Helder. Deze ‘aanzichtkaart’ werd al snel ansichtkaart, overgenomen uit het Duits.

Zwart-wit en sepia ansichtkaarten maakten plaats voor kleurendruk. Foto’s werden in eerste instantie ingekleurd, want kleurenfotografie bestond nog niet. Kaarten werden voorzien van een passe-partout of opgeleukt met bloemen. Soms bestond een kaart wel uit tien verschillende foto’s. Die kocht men eerder dan een kaart met één foto, want je wilde als zender zoveel mogelijk laten zien van de plaats waar je was.

Ook waren er kaarten met een klepje, waaronder een hele serie miniatuurfoto’s zat. Winkeliers begonnen hun bedrijf via ansichtkaarten aan te prijzen. Horecagelegenheden lieten ansichtkaarten drukken met foto’s van het restaurant, de bar en de hotelkamers, hopende dat het versturen van deze kaarten klandizie zou opleveren.

Tijdens deze presentatie worden vele oude kaarten uit Den Helder getoond, afkomstig uit het archief van de Helderse Historische Vereniging. Toegang € 4,50 inclusief koffie/thee. Aanmelden via www.kopgroepbibliotheken.nl of aan de balie.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button