Aan de wandel in de Noordkop

Aan de wandel in de Noordkop: Wieringerwaard en Nieuwesluis

Advertentie:

Nadat een paar keer in de kleine dorpen het startpuntbord ontbrak, staan er nu maar liefst drie borden bij het startpunt Wieringerwaard. Het wandel- en het fietsroutenetwerk komen hier langs; daarnaast is deze plek onderdeel van het ‘Noord-Holland pad’. Een lange afstandswandeling van 284 kilometer in 16 etappes en daarmee kom je van Texel tot in het Gooi. Het Pieterpad van Noord-Holland wordt het wel genoemd en een stukje van deze route zit in dit wandelverslag.

Vanaf startpunt paaltje 82 volgen wij de Noord Zijperweg, die overgaat in de Sluizerweg, richting Nieuwesluis. Veel vrijstaande huizen in dit gebied, al dan niet voorzien van naambordjes. Weelderige tuinen vol bloemen, luiken naast de ramen, een melkbus en klompen voor het huis. Een landelijke omgeving kun je dit wel noemen en ook hier, net als bij andere wandelingen buiten, hangen veel vlaggen ondersteboven. Een aalscholver houdt ons in de peiling, maar blijft kalm zitten op een paal. Een paar geitjes komen enthousiast naar het hek als wij passeren, misschien zijn wij het enige vertier die dag, het is rustig onderweg.

Stiltegebied
De huizen van Nieuwesluis zijn al in zicht vanaf de grote weg en als we de hoek omgaan vertelt een bord ons dat we in een stiltegebied zijn. Nu maken manlief en ik weinig herrie als we wandelen, dus we doen er nu nog een schepje bovenop en gaan zwijgend over de dijk die door het dorp loopt. Bij menig huis op onze wandelingen zijn bordjes die waarschuwen voor de hond, maar potentiële inbrekers maken hier helemaal geen kans: allround getrainde kippen bewaken hier huis en haard!

We passeren de jachthaven, goed gevuld met bootjes, en komen dan een bankje tegen op een plek met een opmerkelijke naam: de Pishoek! Over de herkomst van deze naam doen veel verhalen de ronde, maar het meest waarschijnlijk is dat het eerst de Hoekplas heette, dat werd omgedraaid naar de Plashoek en toen was de ‘verbastering’ naar de Pishoek snel gemaakt!

Van de dijk door het dorp naar de dijk tussen weiland en water. Hier passeren we eerst het gemaal Wieringerwaard dat het water uit de polder op peil houdt door te lozen op de Pishoek. De twee pompen kunnen 210 kubieke meter water per minuut doorvoeren. Heel belangrijk is ook dat het een veilige doorgang voor vissen zoals de driedoornige stekelbaars is. Dit gemaal is een vervanging voor het oude gemaal Molenweg uit 1871 wat verderop staat; in 2015 is dit gemaal buiten werking gesteld.

De Hoop
Korenmolen de Hoop uit 1742 staat op de hoek van het dorp en is in de regel op woensdagen te bezoeken. Voor de molen staat een bord met de producten die dan ook te koop zijn: van spelt tot boekweit en van tarwemeel tot pannenkoekenmix. En mocht je kippen houden, dan is er kippenvoer in de vorm van zemelen te koop. Voor €3,00 maar liefst 20 kilo, het lijkt mij een koopje!

Het laatste traject van het wandelvierkant voert vervolgens langs de hoogste watertoren van Noord-Holland. Met een hoogte van ruim 51 meter zie je hem al van ver als je door de polder rijdt. De in 1928 gebouwde toren liep op het eind van de oorlog in 1945 zware schade op door een vliegtuigmissie. Een vergissing over afweergeschut was de oorzaak, hierbij lieten een aantal geallieerden het leven. Alles hierover staat op het informatiebord van de Stichting Herdenkingspalen Hollandse Kroon voor de toren. Dit bord is in 2021 met ceremonieel onthuld in bijzijn van familieleden.

Na zes kilometer komt er een eind aan de Noorderdijkroute. Een wandeling met een aantal mooie elementen erin, alsmede een wat drukke weg en een dijk waarop het gras welig tierde. Dichte wandelschoenen aanbevolen! Leerzaam door de informatieborden onderweg en dat maakt het al met al toch tot een aardig gevarieerd rondje in de kop van Noord-Holland.

Toon meer

Jo Aggenbach

Jo is vrijwilliger verslaggever van Regio Noordkop. Ze schrijft verhalen voor de rubriek "Aan de wandel in de Noordkop", valt in als filmrecensent en schrijft nu en dan verhalen over leuke evenementen en activiteiten in de Regio Noordkop.

1 reactie

Wellicht ook interessant

Back to top button