Den Helder

Marantha Vinke opende haar droomzaak: “Ik zei het al tegen mijn moeder, 2023 gaat mijn jaar worden”

Advertentie:

Den Helder – Koffiezaak Bom Dia was nog maar net gesloten, of het pand aan de Spoorstraat werd opgevuld door een nieuwe eigenzinnige onderneemster; Marantha Vinke. Lunchcafé ‘Bij Maranth’ is nu ruim twee maanden open, en de zaken gaan goed.

Bij binnenkomst is Marantha druk bezig met een vijftal appeltaarten. “Ik maak al een jaar de taarten voor C’est Ci Bon”, legt ze uit. “Wel helemaal volgens hun recept natuurlijk.” Ondertussen leert ze personeelslid Luca de fijne kneepjes van het maken van het perfecte deeg, wat nog best lastig kan zijn. “Hij heeft de boter iets te lang geklopt, nu is het lastiger te vormen”, vertelt ze. “Maar het komt wel weer goed hoor!”, roept Luca vanachter de toonbank.

De jonge onderneemster is 24 jaar en geboren en getogen Nieuwedieper. Voor haar opleiding week ze uit naar het zuiden. “Ik heb eerst een koksopleiding gevolgd in Schagen, en daarna ben ik verder gaan leren in Amsterdam.” Tijdens haar stage stond ze tussen de patissiers in de keuken van het Amstelhotel. Als het over die periode gaat, beginnen haar ogen toch te glunderen. “Je bent in zo’n keuken de hele dag alleen maar bezig met wat je leuk vind, en ik kreeg er veel verantwoordelijkheid. Ik was dan wel stagiair, maar werd eigenlijk behandelt als een souschef. “En,” vertelt ze lachend, “ik wordt gewoon helemaal blij van taart”.

Toen het hotel tijdens de Coronaperiode op slot ging en Marantha een klein bedrijfje begon met het bakken en verkopen van cakes had zij de slag te pakken. “Ik vond dat ik toen moest doorzetten. Dus ik heb een KvK nummer aangevraagd. Ik ben toen gaan leveren aan bedrijven, en dat ging best goed. Daarna kwam de droom van een eigen plek. Ik dacht: Ik heb de afgelopen jaren zo veel ervaring opgedaan. Hoe mooi is het dan dat je al die ervaring in een eigen zaak kan steken?”

De laatste hand wordt aan de taarten gelegd
Toen het pand aan de Spoorstraat vrij kwam vielen voor haar alle puzzelstukjes in elkaar. Eigenaar van Bom Dia, Marco Counto Martins, deed zijn zaak van de hand omdat hij zich meer wilde richten op zijn bekende witte koffiekar, maar ook omdat de opbrengsten van zijn zaak de lasten niet konden dekken. Toch schrok dit Marantha niet af om haar onderneming op dezelfde locatie te beginnen. “Ondernemen is altijd een risico, maar ik sta hier zes dagen per week met veel passie. Mijn vriend en schoonfamilie zijn ook ondernemers. We praten er veel over, en kunnen elkaar zo helpen.”

De zaken gaan goed, en tot nu toe heeft Marantha nog geen dag spijt gehad van het avontuur dat ze is aangegaan. “Ik had eerst niet zulke hele grote verwachtingen, maar ik heb nu al een groep vaste klanten en het worden er steeds meer. Ik wilde ook eerst alles zelf doen, maar in week twee had ik al meer hulp nodig en heb ik drie mensen in dienst genomen.” Met het oog op de toekomst houd ze zich bescheiden. “Sail komt er aan, dus daar zijn we vooral druk mee. Misschien meer doen met bruidstaarten, dat lijkt me fantastisch. Ik zei al tegen mijn moeder tijdens de jaarwisseling: 2023 gaat mijn jaar worden. Nou, dat is gelukt.”

Toon meer

Brent van der Hell

Brent van der Hell is werkzaam bij Regio Noordkop als verslaggever / redacteur TV. Hij is bereikbaar via brent@regionoordkop.nl, of via de telefoonnummers 0627656370 en 0223684609.

Wellicht ook interessant

Back to top button