Den HelderVideo

Tegenwindwagens zijn weer terug op de dijk voor Racing Aeolus (video)

Adverentie

Den Helder – Ze zijn weer terug in Den Helder: de door tegenwind aangedreven karren van universiteiten uit alle windstreken. Racing Aeolus is begonnen en op maandag 21 augustus kregen de teams gelegenheid om de wagens te testen en de keuring door te komen. Dat laatste is nog niet zomaar gedaan.

Suell Mues is bestuurslid van het evenement en voert de inspecties uit. Er zijn een aantal verschillende eisen waar de teams aan moeten voldoen. Technische specificaties, algemene regels en – het belangrijkste – de veiligheidseisen. “Het is belangrijk dat zowel deelnemers als toeschouwers veilig zijn”, vertelt Mues. Dat betekent dus dat de remmen moeten werken, dat er genoeg helmen zijn voor de teamleden, een toeter en dat de coureurs weten hoe ze de wagens tot stilstand moeten brengen. Het lastigste onderdeel? “De remtest”, zegt Mues, “de meeste campussen zijn vlak, en hier op de dijk is het heel steil waardoor het dus best lastig is om zo’n zware kar snel te laten stoppen.”

Op de maandag konden de teams hun wagens in orde maken voor de keuring en testen op de dijk. Voor de rest van de week is het natuurlijk afwachten hoe de wind waait. De verschillende race-onderdelen vinden plaats van dinsdag 22 tot en met donderdag 24 augustus. Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina van Racing Aeolus. Dinsdag 22 augustus lijkt de wind het beste te zijn.

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button