Sport

Voorzitter Janny Bosma neemt na 45 jaar afscheid van Turnlust

Advertentie:

Den Helder – Janny Bosma-Karsijns zal 19 maart op de jaarlijkse algemene ledenvergadering van CSAV Turnlust de voorzittershamer neerleggen. De afgelopen 45 jaar heeft zij zich in meerdere bestuursfuncties ingezet voor de vereniging.

Janny begon in 1980 als secretaris bij de afdeling gymnastiek en heeft daar de lessen ouder- en kindgym en Turnluststrada opgezet. Dit was een jaarlijks terugkerende turnshow in de Draaikolk. Daarnaast was zij ook secretaris van de Scala Gymnastica, een landelijk evenement in samenwerking met de KNCGV met meer dan drieduizend deelnemers.

In 1987 heeft Janny, samen met haar echtgenoot Ton Bosma, de rhönradgroepen van Turnlust opgericht en ook Rhönrad Nederland (landelijk) van het KNCGV. Al snel volgde de Open Helderse Rhonradkampioenschappen en deze zijn zestien keer gehouden. Na al dit succes maakte Janny deel uit van de organisatie Wereldkampioenschappen Rhönradturnen te Den Helder. Gedurende twee weken waren hier driehonderd deelnemers uit 21 landen die hun kunsten hebben vertoond. Daarnaast heeft de afzwaaiend voorzitter de jaarlijks terugkerende Noord Nederlandse Rhonradkampioenschappen opgezet.

Voorzitter sinds 2006
Vervolgens werd Janny secretaris van het hoofdbestuur van Turnlust. Naast deze functie stond ze ook iedere week meerdere malen in de sportzaal om de diverse gymnastieklessen te verzorgen. Na het geheel onverwacht overlijden van de toenmalige voorzitter nam zij in oktober 2006 de voorzittershamer ter hand. Dat heeft Janny tot op de dag van vandaag met veel enthousiasme gedaan.

De lessen van de rhönradgroepen en de gymnastieklessen werden overgedragen aan nieuwe gymnastiek-leiding en dat gaf bij Janny de ruimte om aan de gang te gaan met nieuwe ideeën en plannen. Zo ontstond in 2016 de afdeling Vitaal & Fit, de afdeling voor de seniorensport. Al snel na het ontstaan van deze afdeling bedacht ze de rollatorgym. Toen de afdeling zich al snel vulde met nieuwe leden is de jaarlijkse fitheidstest en de jaarlijkse rollatorloop van start gegaan. Van recentere datum is de activiteit de sportieve proeverij waarin iedereen in de gelegenheid is om een middag kennis te maken met de sporten die door CSAV Turnlust worden aangeboden. In de loop der jaren heeft Janny vele nieuwe activiteiten binnen de vereniging ingevoerd, zoals de sportinstuif, de kleuterinstuif, de sportieve sinterklaas en de springinstuif.

Onderscheiding
In 2013 zijn zowel Janny Bosma als Ton Bosma koninklijk onderscheiden voor hun verdiensten binnen CSAV Turnlust. In 2023 is Janny Bosma benoemd tot erelid van CSAV Turnlust voor alle verdiensten die zij heeft gedaan voor deze vereniging.

De jaarlijkse algemene ledenvergadering is op dinsdag 19 maart en vangt aan om 19:30 uur in de Draaikolk aan de Dollardlaan 202 te Den Helder.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button