Den HelderPolitiek

Eigen bijdrage WMO taxi wordt terugbetaald

Den Helder – De gemeente gaat alle reeds betaalde eigen bijdragen voor de WMO taxi terugbetalen. Dat zegt het college tegen de gemeenteraad. In maart van dit jaar nam de gemeenteraad een motie aan waarin de eigen bijdrage voor het WMO taxivervoer wordt afgeschaft, met terugwerkende kracht vanaf het moment van invoering.

Na het aannemen van de motie is de gemeente direct gestopt met het innen van de eigen bijdrage, die een euro per rit bedroeg. Volgens vrijwel de volledige gemeenteraad, behalve de ChristenUnie, werkte het systeem niet zoals vooraf gehoopt. GroenLinks stelde bijvoorbeeld dat het opwerpen van belemmeringen voor iets als de WMO taxi, waar inwoners gewoon recht op hebben, niet gepast is. Volgens het CDA is de facturatie van steeds bedragen van een paar euro problematisch en lost het niks op.

Dat er iets moest veranderen aan het systeem was duidelijk, maar wat precies nog niet. De partijen die de motie steunden riepen op tot een onderzoek. De VVD was geen voorstander voor het met terugwerkende kracht afschaffen van de regeling en stemde dan ook tegen de motie. Wel wilde de partij dat in kaart zou worden gebracht hoe de verschillende vormen van bijzonder vervoer, in Den Helder geregeld zijn, om zo te kijken of bepaalde zaken verbeterd kunnen worden.

Dat onderzoek heeft inmiddels plaatsgevonden: “Er is kritisch gekeken naar de huidige invulling van het lokale WMO vervoer en er worden suggesties gedaan voor de mogelijke denkrichtingen en alternatieve invulling van het WMO vervoer in de gemeente Den Helder”, zo schrijft het college. Inmiddels is ook besloten de reeds betaalde bijdragen terug te betalen. Het bestuur kondigt aan de resultaten uit het onderzoek op 8 november te willen presenteren aan de raad. In 2023 volgt een nieuwe aanbesteding voor het WMO taxivervoer op basis van de gewijzigde verordening.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button