Hollands Kroon

Horeca in Hollands Kroon draait goed, alleen in Hippolytushoef staat veel te koop

Advertentie:

Hollands Kroon – Verschillende negatieve berichten deden de rondte over de horeca in de Kop van Noord-Holland. Het is echter niet zo slecht gesteld met de horeca, zeggen gemeente Hollands Kroon en Koninklijke Horeca Nederland.

“Met de horeca in zowel heel Nederland als hier in Hollands Kroon gaat het over het algemeen goed,” aldus Ramesh Jongens, regiomanager Noord-Holland Noord van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Donja Wagenaar, adviseur Ondernemen bij de gemeente Hollands Kroon, beaamt dit. “Wij hebben nog geen tekenen ontvangen dat er problemen zijn. In de regio zijn er wel enkele overnames geweest, maar dat heeft niets te maken met verminderde omzet.”

Alleen Hippolytushoef blijkt een beetje achter te lopen. Niet dat het slecht gaat, maar er staat nogal het één en ander te koop. Van de vier horecabedrijven staan er drie te koop en één is voorlopig gestopt. Vidaro IJs en Spijs aan de Parklaan is voorlopig dicht en of deze weer open gaat, is nog niet bekend. De andere drie ondernemingen draaien gewoon hun omzet en staan om verschillende redenen te koop of te huur. Veelal kunnen zij geen koper vinden en staan daarom al langere tijd in de verkoop. Misschien komt er meer reuring in het dorp als het centrum is opgeknapt, er zijn namelijk plannen om op voor de kerk een horecaplein aan te leggen met meerdere zitjes. “Wij hebben geen tekenen binnen gekregen dat het in Hippolytushoef echt slecht gaat met de horeca”, aldus Ramesh Jongens. “Uiteraard zijn er in de loop van de jaren verschillende bedrijven gestopt, maar dat is landelijk ook zichtbaar.”

Den Oever en Westerland
In andere plaatsen zoals Den Oever loopt het goed. Daar zijn verschillende cafés en binnenkort wordt in het dorp loungecafé Boogies geopend. Op Westerland staat de frietkraam van Ingo Halfweeg te koop. Deze is zijn bedrijf in 2021 begonnen en wil stoppen omdat hij wil verhuizen naar Zweden. Verder zijn hier nog drie ondernemers actief.

Ramesh: “De bezettingsgraad in een restaurant is in het weekend wel goed. Alleen op werkdagen kan het wel eens lastig zijn. Dit heeft voornamelijk te maken met het gebied. In een grotere stad, zoals Schagen of Alkmaar zal het doordeweeks drukker zijn dan in de meeste gelegenheden in Hollands Kroon. Wat betreft het personeelstekort heeft de horeca via een imagocampagne laten zien dat het heus wel leuk werken is in de horeca. Het personeel krijgt meer zeggenschap in het bedrijf. Er wordt boven het CAO loon betaald en personeel wordt ingezet als een soort ambassadeur om te laten zien hoe leuk het vak toch eigenlijk is.”

Samenloop van omstandigheden
De meeste horecabedrijven zijn ook lid van de Koninklijke Horeca Nederland en dit is de laatste tijd gelijk gebleven. Het lidmaatschap houdt in dat ondernemers met allerlei vragen terecht kunnen over de horeca, vergunningen en bijvoorbeeld arbeidsrecht. Het gaat dus niet slecht met de horeca in Hippolytushoef. Het is alleen samenloop van omstandigheden en het niet kunnen vinden van een opvolger dat net in een bepaalde tijd de meeste horeca in Hippolytushoef te koop staat. “Voorlopig kunt u gewoon met een gerust hart nu en later een lekker hapje eten in Hippolytushoef en omgeving”, besluit Ramesh Jongens.

Toon meer

Cor Lont

Dit bericht is geplaatst door Cor Lont. Ik ben al vele jaren op vrijwillige basis werkzaam bij de omroep. Mijn taak is het schrijven van allerlei artikelen en het maken van korte videoreportages. Ik ben bereikbaar via cor@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button