Den Helder

Nieuwe onthulling herdenkingsstenen

De Stichting Herdenkingsstenen Den Helder onthult woensdagmiddag 30 oktober voor de vijfde keer een aantal herdenkingsstenen ter nagedachtenis van Joodse stadgenoten, die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord.

Tot april 2020 worden er meer dan honderd herdenkingsstenen geplaatst. Voorafgaande aan de onthulling van de herdenkingsstenen is er een bijeenkomst in de Bethelkerk aan de Prins Hendriklaan, aanvang 12.30 uur. Er worden 30 oktober in totaal twintig herdenkingsstenen onthuld.

De Stichting Herdenkingsstenen heeft een speciale herdenkingstegel laten maken ter herinnering aan de voormalig Synagoge. Deze tegel zal omstreeks 13.30 uur op de Kanaalweg worden onthuld. De Synagoge heeft op de Kanaalweg gestaan zo ongeveer tegenover de Doopsgezinde Kerk Den Helder op de Kerkgracht.

Scholieren
Tijdens de bijeenkomst in Bethelkerk en bij de onthullingen verlenen scholieren van basisschool De Verrekijker uit Julianadorp hun medewerking. Namens het gemeentebestuur is burgemeester Jeroen Nobel aanwezig. Rabbijn Spiero is aanwezig en spreekt een herdenkingswoord en eindigt met het uitspreken van het Jizkor en het Kaddisjgebed.

Op 4 april 2020 worden voorlopig de laatste herdenkingsstenen geplaatst en onthuld. Er zijn nog een aantal herdenkingsstenen te plaatsen in de Koningstraat. Deze worden pas geplaatst nadat alle werkzaamheden die in de Koningstraat de komende jaren plaatsvinden zijn uitgevoerd.

Gedenkplaats
Op 29 april 2020 wordt de Gedenkplaats ter nagedachtenis van de voormalige Joodse stadgenoten in het Stadspark ter hoogte van het Koningsplein onthuld. Het jaar dat het 75 jaar geleden is dat de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam.

Giften en donaties zijn nog steeds van harte welkom om de doelstelling van de stichting te realiseren: het leggen van herdenkingsstenen en het plaatsen en onthullen van een Gedenkplaats in het te realiseren tweede gedeelte van het Stadspark. Bankrekeningnummer t.n.v. de stichting: Rabobank NL14 RABO 0326 8989 21

De Stichting Herdenkingsstenen heeft een website www.herdenkingsstenendenhelder.org waarop onder meer meer informatie is terug te vinden over eerdere steenleggingen.

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Julianadorp en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button