Cultuur/Natuur

Paddenstoelen zoeken in de Donkere Duinen

De Helder – Paddenstoelen zijn het hele jaar te vinden. In de herfst zijn er vaak veel meer, omdat de bosbodem steeds kaler wordt. Een prima tijd om op zoek te gaan met een gids.

Daarom organiseert Landschap Noord-Holland op zondag 31 oktober een excursie in de Donkere Duinen van 13:30 tot 15:00 uur. Vertrek is vanaf de parkeerplaats bij De Helderse Vallei. Deelnamekosten voor volwassenen € 7,- en kinderen € 3,-. Beschermers € 4,- en kinderen van beschermers € 2,-. De deelnemers ontdekken welke soorten in de Donkere Duinen zijn te vinden. Aan aanrader is om een fototoestel mee te nemen. Paddenstoelen zijn vaak heel fotogeniek.

Paddenstoelen behoren tot het rijk der ‘schimmels’ en zijn onder andere belangrijke opruimers in de natuur. Als in de herfst planten afsterven en bomen hun blad laten vallen verwerken sommige paddenstoelen, samen met bacteriën en bodemdiertjes, dit afval tot nieuwe voedingsstoffen. In het voorjaar maken de bomen en planten hier weer gretig gebruik van. Een onmisbare schakel in deze kringloop!.

Bijzondere namen
In Nederland zijn ruim 5.000 verschillende soorten paddenstoelen te vinden. Ze dragen de meest bijzondere en fantasierijke namen, zoals bijvoorbeeld vliegenzwammen, biefstukzwam, elfenbankjes en zwavelkopjes. Het grootste gedeelte van de paddenstoel, de schimmeldraden, zitten onder de grond zitten.

Verdere informatie en reserveren de website

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

1 reactie

  1. Jammer dat de jeugd de mooie rode paddestoel met witte stippen steeds kapot blijft trappen.

    Je kan ‘m 100 x fotograferen; maar 1 eikel(tje) verpest het voor de rest.

Back to top button
%d bloggers liken dit: