Cultuur/NatuurKop van Noord-Holland

Rijk betaalt mee aan klimaatbestendige projecten in de Noordkop

Advertentie:

Kop van Noord-Holland – Vier projecten in de Kop van Noord-Holland krijgen subsidie van het Rijk voor projecten waarbij klimaatadaptatie centraal staat. Zo krijgt de gemeente Hollands Kroon geld voor de herinrichting van de buitenruimte in ’t Veld, wordt de Kanaalstraat in Schagen anders ingedeeld en ontvangt Den Helder subsidie voor het afkoppelen van hemelwater in Huisduinen.

De gemeente Hollands Kroon is blij met de ondersteuning vanuit de landelijke overheid. Op de website van de gemeente staat dat het hard nodig is om iets te doen aan klimaatadaptatie: “We zien langdurige droogte in de zomer en heftige buien die voor overlast zorgen. Met meer groen en genoeg ruimte om water op te vangen, kunnen we ons beschermen tegen dat soort gevolgen van klimaatverandering.” Bij de vernieuwing van het parkje bij de Pastoor Cleerbesemlaan in ’t Veld worden daarom geplande aanpassingen gecombineerd met het vervangen van de gemengde riolering. Het vooroorlogse gebied is gevoelig voor wateroverlast en verdroging. Om dit tegen te gaan worden er wadi’s, een drainagesysteem en meer beplanting aangelegd.

Het Rijk vergoedt een derde van alle gemaakte kosten. In totaal krijgt Hollands Kroon van de landelijke overheid ongeveer €365.000,-. Een deel van het geld gaat naar een project in Anna Paulowna, waar een duiker wordt vervangen. Hierdoor kan water makkelijker wegstromen. Den Helder ontvangt €330.000,- van het Rijk. Daarvan bekostigt de gemeente een project om regenwater af te koppelen in Huisduinen. Voor een project in Schagen, de herinrichting van de Kanaalstraat, krijgt die gemeente €150.000,-. Voor projecten in de werkregio Noorderkwartier is er tot en met 2027 maximaal 11,7 miljoen euro beschikbaar.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button