Hollands KroonVideo

Wieringen is rijk aan archeologische vondsten (video)

Advertentie:

Den Oever – De Historische Vereniging Wieringen en de archeologische Werkgroep Kop van Noord-Holland hebben in het Vikingschip een lezing gehouden over de voortgang van de archeologische vondsten op Wieringen. Er waren verschillende sprekers, waaronder Regio-Archeoloog Carla Soonius die erg verheugd was dat er een nieuwe archeologische beleidskaart voor Hollands Kroon is gekomen.

Verder was Jort Smit van Archeologie West-Friesland aanwezig, die een scriptie heeft geschreven met als titel “Waardevol Wieringen doorgrond”. Hierin is een inventarisatie gemaakt van de geringe onderzoeken die op Wieringen hebben plaats gevonden, de vondsten van en door inwoners van Wieringen zelf, gecombineerd met kaarten over de opbouw van het landschap op Wieringen.

Wouter Roesingh vertelde over de opgravingen bij de voormalige bakkerij van Wagemaker aan de Hoofdstraat in Hippolytushoef en de vondsten bij opgravingen op een perceel op Vatrop. Wethouder Lilian Peters van archeologie ontving van Wouter het rapport “Graven in het hart van Hippolytushoef”. Dit rapport is te downloaden via de gemeentesite.

Barry
Archeoloog Michiel Bartels had ook het opgeviste beeld door de WR22 mee. Dit beeld, ‘Barry’, komt volgend jaar in de ‘Havenboet’ op de haven van Den Oever te staan. Wel had hij enige moeite met het veelvuldig gebruik van de metaaldetectors. Dit gebeurt niet altijd op de juiste manier en zodoende gaat veel archeologisch materiaal verloren.

Natuurlijk kwamen ook de Vikingen ter sprake, maar op de vraag of zij ooit echt op Wieringen hebben gewoond kon geen duidelijk antwoord worden gegeven. “Ze zijn hier zeker geweest, want dat blijkt uit de schatten die zijn gevonden, maar of ze hier ook echt hebben gewoond, dat moet allemaal nog blijken uit verder onderzoek”, aldus Bartels.

Meer informatie over de lezing en het downloaden van artikelen is te vinden op de website van de gemeente Hollands Kroon.

Toon meer

Cor Lont

Dit bericht is geplaatst door Cor Lont. Ik ben al vele jaren op vrijwillige basis werkzaam bij de omroep. Mijn taak is het schrijven van allerlei artikelen en het maken van korte videoreportages. Ik ben bereikbaar via cor@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button