Recensie

Killers of The Flower Moon (recensie)

Adverentie

In de jaren 20 van de vorige eeuw werden de Indianen van Osage county in Oklahoma zeer gefortuneerd door de vondst van olie in hun grond. De rijkdom trok veel blanke zakenmannen aan die wel een graantje mee wilden pikken. Dat dit niet altijd even netjes ging beschreef David Grann in zijn in 2017 verschenen roman Killers of the Flower Moon. De 80-jarige regisseur en producer Martin Scorsese (Taxi Driver, The Wolf of Wallstreet, The Irishman) is de man die met een klinkende cast de toeschouwer 3 uur en 26 minuten in zijn greep weet te houden.

We zien hoe Ernest Burkhart (DiCaprio) met de trein arriveert in het plaatsje Pawhuska, waar hij gaat wonen bij zijn oom William Hall (De Niro). De charismatische William komt heel aardig en meelevend over. In de omgeving wordt hij gezien en aangesproken als koning. Zijn grootste drijfveer is het bemachtigen van de olierechten die in handen zijn van de Indianen. Zijn systeem is het laten trouwen van blanke mannen met de jonge Indianen-dames. Als de vrouwen eventueel komen te overlijden vervallen de rechten automatisch aan de weduwnaren. Onderzoek naar de hoge sterftecijfers onder de vrouwen wordt door de corrupte macht nauwelijks gedaan.

Killers of The Flower Moon – Paramount Pictures

Gedwongen
Ernest gaat aan de slag als taxichauffeur en komt zo in contact met de mysterieuze en knappe Indiaan Mollie (Gladstone). William juicht de opgroeiende liefde natuurlijk toe en het stel trouwt en krijgt kinderen. Ernest wordt door William psychisch gemanipuleerd en zo gedwongen om mee te doen aan misdadige klussen. Samen met zijn broer Bryan (Shepherd) en de criminelen Kelsie Morrison (Cancelmi), Blackie (Schultz) en John Ramsey (Mitchell) wordt hij direct of indirect betrokken bij moordacties. Zelfs Mollie’s zussen Anna (Myers) en Reta (Collins) komen op een gruwelijke wijze om het leven. Roep om hulp van de overheid resulteert uiteindelijk in de komst van de FBI onder leiding van agent Ton White (Plemans). Wat weet hij uiteindelijk te bereiken in de gesloten gemeenschap met de corrupte leiding?

Martin Scorsese is een regisseur die niet schroomt om een lange film te maken. The Wolf of Wallstreet (drie uur) The Irish Man (drie uur en 29 minuten). Het zijn wel films die geen minuut vervelen. Ook zien we grote acteurs regelmatig bij hem terugkeren. Zo zien we Leonardo DiCaprio voor de zevende en Robert De Niro al voor de elfde keer bij hem in de hoofdrollen. Dat de mannen ervaring hebben laten ze nu samen zien in deze sterke karakterrollen. Rollen die het uiterste vergen van de acteurs als zij de onderlinge spanningen en emoties van het scherm laten spetteren.

Bijrollen
Lily Gladstone weet te imponeren als de enigszins koele Mollie. Zij weet onder alle omstandigheden een emotieloze oogopslag te presenteren. Jesse Plemans (The Irish Man) weet als FBI-agent Ton White prachtig tegenspel te leveren tegen DiCaprio en De Niro. Ook voor de bijrollen zijn een aantal ervaren acteurs opgetrommeld. Zo zien we onder andere Brendan Frazer (The Mummie, The Whale) als advocaat en John Lithgow (The Tomorrow Man) als aanklager in de rechtbank.

Naast de ervaren cast heeft Scorsese gebruik gemaakt van de Indianen uit Osage County. Ook hebben zij na gesprekken met Scorsese invloed gehad op de uiteindelijke uitvoering. Scorsese komt zelf ook in beeld als radio showmaster met een nawoord. Een film die goed doet aan een stukje geschiedschrijving om te laten zie hoe er met de Indianen omgegaan werd. Een film met eredivisie acteerwerk en die ondanks de lengte toch iedereen aan zijn stoel gekluisterd houdt.

Regie: Martin Scorsese
Met: Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Lily Gladstone, Jesse Plemans, Brendan Fraser, Tantoo Cardinal, John Lithgow, Scott Sheherd, Cara Jade Myers, JaNae Collins, Jillian Dion, Jason Isabell, Luis Cancelmi, Tommy Schultz, Ty Mitchell
Kijkwijzer: 16 jaar

Toon meer

Ad Bak

Ad Bak is de vaste filmrecensent van Regio Noordkop. Eens per week bezoekt hij Kinepolis in Den Helder voor een verslag van een nieuwe rolprent. De recensies worden doorgaans op zaterdagochtend online gezet.

Wellicht ook interessant

Back to top button