Den Helder – Er zijn te veel betaalbare woningen in Den Helder en te weinig woningen met een ‘wauw factor’. Dat concludeert het externe advies- en onderzoeksbureau Stec Groep na een woningbehoefteonderzoek en effectenstudie, uitgevoerd in opdracht van de gemeente Den Helder en Woningstichting Den Helder/Helder Vastgoed BV. Raadsleden werden maandagavond geïnformeerd over de uitkomsten van deze onderzoeken.
Stec Groep heeft huishoudens- en demografische ontwikkelingen geanalyseerd en de huidige woningvoorraad in kaart gebracht. Daaruit is gebleken dat Den Helder op sociaaleconomisch gebied afwijkt van het landelijk gemiddelde. Landelijk is er een tekort aan betaalbare woningen en zijn er teveel dure woningen. In Den Helder is dat andersom; hier is een tekort aan aantrekkelijke woningen voor de hoge inkomens. Dat betekent dat er in vergelijking met de rest van Nederland veel huishoudens met lage inkomens in Den Helder zijn, met alle gevolgen van dien. Zo constateert Stec: “Er zijn meer vragende schouders dan dragende schouders.”
Over het algemeen adviseert Stec de gemeente Den Helder dan ook om via woningbouw meer mensen met hoge inkomens aan te trekken. Dit heeft volgens het adviesbureau sociaaleconomische baten, bijvoorbeeld doordat de kosten voor uitkeringen dan omlaag gaan. In totaal heeft Stec zeven concrete adviezen geformuleerd. Zo stellen de onderzoekers onder meer voor maximaal in te zetten op de versterking van wonen in het centrum en de aangrenzende wijken; de kwetsbare particuliere woningvoorraad aan te pakken; regionale samenwerking op te zoeken; en vooral te werken met nieuwbouw die echt anders is.
Wauw-factor
Eén van de onderzoekers van Stec, die maandagavond de bevindingen presenteerde, zei dat Den Helder moet inzetten op nieuwbouwplannen met een ‘wauw factor’. Raadslid Mirjam Dijk haalde dijkkwartier als voorbeeld aan om te benadrukken dat Den Helder daar al mee bezig is, maar volgens Stec kan er nog wel meer gedaan worden. “De nieuwbouw moet niet alleen een toevoeging in kwantiteit zijn, maar ook van kwaliteit en iconisch zijn en een onderscheidend vermogen hebben”, zegt Stec. Alleen op deze manier trekt Den Helder volgens de onderzoekers hoogopgeleide mensen van buiten aan. De citymarketing moet zich ook op die doelgroep richten.
Het ‘Rotterdamse Model’ wordt nog steeds door de Woningstichting Den Helder nagestreefd.
In andere steden (waaronder Rotterdam zelf) heeft men het idee allang naar de prullenbak verwezen.
De weerbaarheid van de wijk vergroten door de kwetsbare mensen met lage inkomens (oorspronkelijke bewoners) weg te pesten in de hoop mensen met hogere inkomens aan te trekken.
Het is puur discriminatie op inkomen.
En dat terwijl de Woningstichting er juist zou moeten zijn om mensen met een laag inkomen een veilig dak boven hun hoofd te geven.
Schande, WSDH! Schande!
Ik weet niet waar dit adviesbureau zijn gegevens vandaan haalt, maar dit beeld zegt wat anders: https://allecijfers.nl/gemeente/den-helder/
En als je burgers met hogere inkomens hier naar toe wilt halen, dan moet je wel wat meer te bieden hebben dan alleen een beetje zon, zee en strand. Overigens past het advies prima in het beleid van de Directie WS, die willen tenslotte de armoede de stad uit. En is WS niet voor de sociale woningbouw, Helder Vastgoed is de projectorganisatie die geld wil verdienen.
Inderdaad, een stad moet dan wel aantrekkelijk zijn voor mensen met een hoog inkomen. Werkgelegenheid, goed openbaar vervoer, gemakkelijke bereikbaarheid, goed aanbod van cultuur, aantrekkelijke uitgaansgelegenheden, goed winkelaanbod. Dit zijn allemaal dingen die de jeugd, die elders in het land gestudeerd hebben en nu een prima baan hebben, hier mist. Persoonlijk denk ik dat je het van die jeugd moet hebben, en niet van welgestelde pensionado’s.
Den Helder is echt wel aan het verloederen, daar trek je geen nieuwe inwoners mee.
als er dure huizen komen komen de hoogopgeleide mensen met drommen naar den helder om wat te doen? uitkering trekken?
wat een flauwe kul, wel lekker makkelijk om vanaf een luxe bureau in Arnhem zo’n onderzoek voor veel geld te doen…..
Den Helder kan die wauw factor misschien anders eerst even in de lang verwaarloosde openbare ruimte van bepaalde buurten brengen, in plaats van dit te positioneren als privilege voor mensen die een dure woning willen kopen. Dit is kortzichtig. Dure woningen vereisen een fatsoenlijke en onderhouden stad er omheen. Die basis ontbreekt hier nog een beetje.
U vraagt, wij draaien, dat is kennelijk het devies van adviesbureau Stec Groep.
Wilt u groots en meeslepend bouwen, dan krijgt u van ons dat advies, mits u voldoende betaalt natuurlijk. Dan sturen we ook nog wel even een medewerker die een en ander kan toelichten en de gemeenteraad ervan kan overtuigen dat dit de juiste weg is naar een glansrijke toekomst voor de stad…
Het bureau zegt de woningbehoefte te hebben gepeild. Maar bij wie dan? Bij de staf van Woningstichting, die wel een beetje klaar is met sociale woningbouw, en graag prestigieuze projecten wil opzetten? Projecten waarmee ze een gooi kan doen naar gerenommeerde architectuurprijzen en zich uitgebreid kan laten fêteren? Of heeft het woningbureau dat gepolst bij de gemeente Den Helder, die het liefst ziet dat het arme gepeupel de stad zo snel mogelijk verlaat? Hoe dan ook, mij hebben ze in elk geval niets gevraagd.
Het begint een beetje corrupte vormen aan te nemen, die een-tweetjes tussen de gemeente en Woningstichting. En dan ook nog eens zo’n onderzoek presenteren als ware het een juiste afspiegeling van de woningbehoefte in Den Helder. In de prullenbak met dat advies! En gooi de woningstichting en de gemeente Den Helder er ook maar bij…
Natuurlijk is dit gewoon “advies op bestelling”. De markt had die duurdere woningen gewoon al lang gebouwd, als die vraag er echt was. Hoeveel dure woningen in de Posterij zijn er inmiddels verkocht? 2? Met dat soort geld kun je ook in een stad gaan wonen die verder afgemaakt is en daardoor ook in staat is voorzieningen aan te trekken en te behouden.
In de Posterij zijn nog 4 van de 9 woningen te koop. Op het Vinkenterrein zijn er nog 7 beschikbaar. Op het Molenplein fase 2 zijn er nog 15 woningen beschikbaar.
Keuze genoeg dus.
Ze hebben gewoon een hekel aan minder gefortuneerde inwoners die al in Den Helder wonen. Zeg maar een hekel aan je eigen bevolking. Het is veel verstandiger om er voor te zorgen dat de huidige inwoners het wat beter krijgen als die luchtfietserij die je overal hoort en alleen de prijzen maar op jaagt. We kunnen best zonder al die adviesbureaus en wat mij betreft worden ze na de verkiezingen allemaal bedankt.
Ik meen me te herinneren dat Waltmann dit plan al had tijdens zijn wethouderschap. Een vaste grap is om een bureau in te huren die het gewenste advies geeft. Gewoon conform het Orakel van Delphi.
Zo gaat dat al heel lang in Den Helder Roel.
Eens werd door wethouder Nico Bais de stelling verkondigt dat wanneer dure huizen gebouwd worden de dure mensen wel komen. Ik meen dat deze stelling niet door de realiteit wordt bevestigt .
Wat is de toegevoegde waarde van WOW woningen in een stad die langzamerhand geen WOW meer heeft? Er is werkelijk niemand die voor onze (idd geboren en getogen in Den Helder) binnenstad naar Den Helder komt.
Het zou m.i. goed zijn eerst het centrum volledig op orde te hebben waardoor de bewoners én bezoekers het gevoel hebben hier hun geld uit te willen geven ipv onze buursteden, de Texelse boot omleiden zodat de aanvoer en aanrit naar Den Helder aantrekkelijker word……En dat we gaan zorgen dat onze jongeren niet Den Helder uitgetrokken worden, want geen woningen betekend ergens anders aan het werk want dat is overal met alle gemaak te krijgen.
HUN, die jongeren bewoners, moet je hier houden anders worden onze inwoners (wij die nog wel blijven en ouder worden) net zo vergrijst als het beeld wat van Den Helder overgebleven is én gezien wordt door bezoekers en toeristen.
M.a.w. niet (nog meer) bouwen met stenen, maar vooral (oprecht met resultaat) bouwen aan blijvende én blije inwoners.