Hollands Kroon

Afvalzorg wil uitbreiden: Stortlocatie in de Wieringermeer wordt de belangrijkste van heel Noord-Holland

Advertentie:

Wieringermeer – De Afvalzorg stortlocatie Wieringermeer wordt de belangrijkste stortlocatie van heel Noord-Holland. Na het sluiten van de locatie Nauerna in Assendelft heeft de afvalverwerker nu een nieuwe milieuvergunning aangevraagd voor de locatie in de gemeente Hollands Kroon. De stortcapaciteit wordt uitgebreid met 700.000 kuub, iets minder dan een kwart van de totale omvang.

De hoeveelheid afval dat jaarlijks binnen blijft komen op de locatie wordt niet groter. Harm Ritsema, Manager Beheer & Nazorg bij Afvalzorg, legt uit waarom er dan een capaciteitsvergroting nodig is: “Op de afvalstort wordt veel afval verwerkt, maar niet alles kan gerecycled of verbrand worden. Sommige vormen van afval krijgen daarom een plek op stortplaatsen. Het nieuwe compartiment waar we een vergunning voor hebben aangevraagd is bedoeld als eindoplossing voor die vormen van afval die we op andere manieren niet kunnen verwerken.” Momenteel is de stortplaats in de Wieringermeer tussen de 20 en 30 hectare groot. Daar komt straks een hectare of 5 bij.

“De locatie Nauerna in Assendelft was ongeveer 70 hectare”, zo verklaart Ritsema. “In de vergunning staat hoeveel kubieke meter er gevuld mag worden en wanneer dat vol is dan is het landschap als het ware gemaakt. Dan stopt de vergunning.” Bovenop de stort in Assendelft is een park aangelegd. Zo kan de grond uiteindelijk nadat het gebruikt is als stortlocatie weer gebruikt worden, al gaat dat niet altijd zonder problemen. Ook in de Wieringermeer eindigt de vergunning een keer, maar dat is voor nu niet aan de orde. In heel Nederland geldt een moratorium, wat betekent dat er geen nieuwe afvalstort locaties meer bij mogen komen. Er zijn er ongeveer 15 over het hele land. De grootsten staan in het zuiden, in Brabant en Limburg.

Het gebruik van een vuilstort is volgens Ritsema de minst gewenste vorm van afvalverwerking. Gelukkig is het gebruik ervan in Nederland heel beperkt: “In sommige landen in Oost-Europa gaat tot wel 95 procent van het afval naar de stort. In Nederland gaat het om ongeveer 3 tot 4 procent van al het afval.” In de Wieringermeer wordt onder andere laag radioactief afval van Tata Steel opgeslagen. De milieuvergunning die nu is aangevraagd wordt volgens Afvalzorg verleend, omdat het bedrijf voldoet aan de milieueisen. Op 1 februari aanstaande organiseert Afvalzorg een informatiebijeenkomst over de uitbreidingsplannen. Belangstellenden kunnen van 19.00 tot circa 20.30 online aansluiten. Aanmelden kan via info@afvalzorg.nl.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button