Column: Expeditie Robinson in Schagen

Voordat u schrikt: Er is niemand een chocoladereep aangeboden. Toch zie ik wel enkele gelijkenissen tussen die landelijke mediarel en wat er zich in Schagen afspeelt: Zelfzuchtige aanbiedingen, gulle gevers die toch niet zo gul blijken te zijn en de strijd om te overleven.

Dit keer niet op een onbewoond eiland: In Schagen gebeurt dat straks gewoon op het oude C-veld van voetbalvereniging Schagen United, en dan ook nog eens noodgedwongen. Er komen daar namelijk tien ‘tiny houses’ te staan. Een nieuwe trend: Een soort miniatuurhuisjes met alle voorzieningen op iets van tien vierkante meter. In Den Helder komen er ook dertig. Op zichzelf natuurlijk al een teken aan de wand dat er iets goed mis is op de woningmarkt, wanneer de enige optie is om in een blokhut te gaan leven, maar wethouder Jelle Beemsterboer maakt het nu wel heel bont.

Off-grid
Voor de bewoners van het voetbalveld komt er namelijk geen water of elektriciteit. Dat is niet mogelijk. Het zal wel te duur zijn of planologisch niet makkelijk. De bewoners moeten daarom zelf stroom gaan opwekken en ergens water vandaan halen. Misschien kunnen ze een kampvuurtje maken? Off-grid noemen ze dat, dan klinkt het misschien stoer, maar in werkelijkheid gaan we in Schagen effectief honderd jaar terug in de tijd: Primitief kamperen wordt de nieuwe norm.

Interviews met de toekomstige bewoners van de ‘tiny houses’ bij Noordkop Centraal wijzen ook uit dat het gewoon gaat om pure wanhoop. De meeste initiatiefnemers zien geen andere optie meer dan zelf een blokhut te bouwen en die ergens neer te zetten, omdat ze anders voor eeuwig bij hun ouders moeten blijven wonen. Jongeren uit de gemeente die zonder stromend water moeten overleven: Ik zou me kapot schamen als wethouder.

Maar dat doet Beemsterboer niet. Hij vindt zichzelf juist een gulle gever: “We durven het wel aan om dit te gedogen”, zo laat hij weten aan het Noordhollands Dagblad. In wiens realiteit is de oplossing van de wethouder hier iets om trots op te zijn? Dit moet je als gemeente helemaal niet willen. Een tiny house, oké, al is die noodzaak ook al schrijnend. Maar zorg dan tenminste dat de juiste noodzakelijke voorzieningen worden getroffen.

Hellend vlak
Laat de gemeenteraad zich hier nog hard voor maken. Gewoon, dat er minstens elektriciteit en stromend water aangelegd wordt, dan zeg ik toch niks geks? Als we de standaard zo gaan verlagen is het einde zoek. Je kunt ook doorslaan in het met beide handen aangrijpen van alle mogelijkheden: Soms is het gewoon niet goed genoeg. Het is een hellend vlak, maar we willen toch ook niet dat mensen in tentjes langs de provinciale weg gaan wonen? Waar ligt dan de grens? Die moet volgens mij liggen bij de aanwezigheid van noodzakelijke voorzieningen. Die zijn er niet.

Over de vrije wil van de toekomstige bewoners kan ik kort zijn: Daarvan is natuurlijk geen sprake wanneer je door de situatie nul alternatieven ziet. Voor een dakloze is een tiny house het paradijs, maar dat maakt het nog geen wenselijke levensstandaard. Om iets te doen aan het woningtekort moeten mensen ook daadwerkelijk een woning krijgen, niet een stacaravan.

Mobiele versie afsluiten