Cultuur/NatuurDen HelderMaritiemVideo

Crowdfunding voor groot onderhoud van Reddingmuseumvloot (video)

Den Helder – Het Reddingmuseum heeft haar scheepjes weer bijna op het droge. Tijdens de wintermaanden haalt het museum haar varend erfgoed uit het water voor het nodige onderhoud. De boten, sommigen naderen de honderd jaar, vergen veel aandacht. Eén boot verdient de aandacht in het bijzonder: de Abraham Fock uit 1937.

De motor van de oude reddingsboot komt hortend en stotend op gang, maar algauw klinkt er een machtig geluid. “Hij loopt niet als een naaimachine”, geeft vrijwilliger Ron Stam toe, “maar het is wel prachtig om te zien dat dat oude spul zo degelijk gemaakt is dat het toch altijd weer loopt.” Stam vaart de Abraham Fock, samen met collega Theo Koekkoek, van de Museumhaven naar de Jachthaven. Zo op het eerste oog ziet de boot er goed uit, de motor loopt en de boot stuurt, maar na een korte rondleiding komt er een flinke lijst onderhoudspunten naar voren. “Het onderwaterschip moet nagekeken worden, de snelheidsmeter vertoont kuren en ook elektrisch moet er nog wel wat gebeuren”, vertelt Koekkoek, “ook moet er op veel plekken hout worden vervangen en geschilderd.”

Het Reddingmuseum is de coronapandemie met moeite doorgekomen en moet daarom iedere euro drie keer omdraaien. Het heeft de aanbetalingen voor de reparatiewerkzaamheden voorgeschoten, maar om de opknapbeurt helemaal te betalen moet er geld bij. Daarvoor is een crowdfunding in het leven geroepen. Het museum wil €15.000 euro ophalen en de teller staat voorlopig op zo’n €3000. Er moet dus nog een flinke som bij.

Beide heren hopen dat het geld er komt. “Als je wat langer met deze boten werkt dan krijg je er echt een bepaald gevoel voor, dat heeft alles te maken met de historie”, zegt Stam, “het zou mooi zijn als we het kunnen blijven laten zien aan het nageslacht en dan wel in de oorspronkelijke vorm. Dus: varende”.

Kijk op deze website voor meer informatie over de crowdfunding.

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button