Hollands Kroon

Hollands Kroon wil geen arbeidsmigranten in pand Anna Paulowna, rechtszaak over dwangsom

Haarlem/Anna Paulowna – De eigenaar van een pand aan de Molenvaart in Anna Paulowna vindt niet dat de gemeente hem een dwangsom van 30.000 euro kan gaan opleggen. De gemeente wil die dwangsom opleggen, omdat volgens Hollands Kroon geen arbeidsmigranten in het gebouw mogen wonen. Dat gebeurt nu wel. De zaak kwam maandag aan de orde bij de bestuursrechter in Haarlem.

In het pand worden kamers verhuurd aan arbeidsmigranten en zijn er voor hen gemeenschappelijke ruimtes. Het bedrijf Realty NL huurt die bovenverdieping van de eigenaar en verhuurt de kamers door aan de arbeiders. Hollands Kroon vindt dat huisvesting van arbeidsmigranten niet is toegestaan op deze plek volgens het bestemmingsplan. Wel mag er in het gebouw een hotel, motel of pension zijn, maar verhuur voor maanden is niet volgens de regels, zo stelt de gemeente. Het gaat om korter verblijf en niet om een woonfunctie.

Klachten
De gemeente kreeg klachten van omwonenden en van de huurder van de begane grond aan de Molenvaart. Daar is een restaurant gevestigd. De eigenaresse van dat restaurant vindt dat er veel overlast is. Huurders zouden troep laten slingeren, buiten roken of drinken. Iets heel anders dan keurige hotelgasten, zo is het idee. “Alleen vandaag, nu met deze zaak, was het ineens erg netjes. Maar normaal niet”, zei de eigenaresse.

De advocaten van de eigenaar en van vastgoedbedrijf Realty NL vinden dat de gemeente onbetrouwbaar is. Eerder was in het gebouw een hotel ondergebracht dat in 2008 vergunningen kreeg voor een verbouwing. Ze zagen in de kern geen verschil tussen een hotel of pension en het huisvesten van arbeidsmigranten. Ook de huidige huurders wonen er niet permanent, lieten de advocaten weten. “Het gaat om maximaal zes maanden.”

Of de gemeente wel of niet de dwangsom kan verbeuren van 30.000 euro, blijkt over zes weken. Dan doet de rechtbank uitspraak.

Door: Jeannine Verhagen

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button