Den HelderPolitiek

PVV wil ‘stadsmariniers’ naar voorbeeld van Rotterdam

Den Helder – De Helderse PVV fractie heeft in schriftelijke vragen aan het college gevraagd of zij wil onderzoeken of het mogelijk is om stadsmariniers aan te stellen. De stadsmarinier is een Rotterdams idee en betreft een burgerambtenaar die veel op straat is en werkt aan veiligheidsvraagstukken. De PVV maakt zich grote zorgen over het personeelstekort bij de politie en denkt dat de functionarissen de veiligheid ten goede komen.

De ervaringen met de stadsmariniers in Rotterdam, waar de eerste al in 2002 werden aangesteld, zijn overwegend positief. Ook Korpschef Aad Meijboom van de politie Rotterdam-Rijnmond sprak zijn steun uit. De stadsmariniers staan midden in de wijk en hebben een directe link met het stadsbestuur. Daarnaast krijgen zij de financiële middelen om problemen in de wijk echt aan te pakken. Inmiddels hebben meerdere steden het idee uit Rotterdam overgenomen.

Den Helder doet dat ook snel, als het aan de PVV ligt: “Veiligheid is een onmisbare voorwaarde voor een goed functionerende Helderse samenleving en mogelijk kunnen stadsmariniers daaraan bijdragen.” De partij van fractievoorzitter Vincent van den Born vraagt het college de mogelijkheden te onderzoeken: “Bent bereid zo snel mogelijk te onderzoeken, al dan niet in overleg met de gemeente Rotterdam, waar mogelijkheden liggen om Helderse stadsmariniers te realiseren en een lobby te starten richting Den Haag om budget te verkrijgen?”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

12 reacties

  1. ik zeg “go for it”, kan alleen maar verbeteren, wel meteen stoppen met waarschuwen dan, zachte heelmeesters namelijk….

  2. Een stadsmarinier is nooit een oplossing voor het personeelstekort bij de politie. Wel kan een stadsmarinier, in samenwerking met politie en andere partijen, een betere probleemanalyse, focus, samenwerking en bestuurlijke commitment tot stand brengen. Dan wordt o.a. de schaarse capaciteit bij de politie ingezet voor de problemen die, naast de reguliere hulpverlening, aandacht behoeven.

    Meer info? Zie: https://www.doorbraakcoaching.com/_files/ugd/fc6446_05383bb6a27646d4b5a5253ca9320584.pdf

  3. Alleen de naam al “stadsmarinier” sorry hoor ik vind dit wel een schop tegen de schenen van het “Korps Mariniers “. Een veredelde stadswacht gaan vergelijken met een Marinier ? .Laat eerst die handhavers maar eens serieus aan het werk gaan.

    1. Mee eens. Marinier word je niet zo maar. Na een strenge selectie volgt nog een loodzware training waar ook nog een percentage afvalt. Maar goed, andere steden hebben positieve ervaringen met een stadsmarinier. Kan zelf niet inschatten of het nodig is in Den Helder.

  4. @ RB : te triest voor woorden uw bovenstaande opmerking . Een trap na voor de vrouw om welke het gaat . Wat bent u toch een walgelijk figuur.

Back to top button
%d bloggers liken dit: