Hollands Kroon

Basisscholen in Hollands Kroon volgen lessen over mensenrechten en discriminatie

Adverentie

Hollands Kroon – Mede dankzij de financiële steun van de Hollands Kroonse Uitdaging verzorgde de Stichting Informatie, Documentatie en Educatie Joods Werkdorp Wieringermeer, in 2022 en 2023 op vijftien basisscholen in Hollands Kroon interactieve lessen voor leerlingen van groep 7 en 8. Daarmee werden bijna vijfhonderd leerlingen bereikt.

Het programma wordt in elk geval voortgezet in 2024. Doelstelling van de Stichting is om het programma een structureel karakter te geven in de jaren daarna. Op alle basisscholen in Hollands Kroon wordt aandacht besteed aan de Tweede Wereldoorlog. Voor leerlingen van groep 7 en 8 spreken verhalen en filmbeelden het meest tot de verbeelding. Vooral als die letterlijk dichtbij komen. Zoals verhalen van familieleden/nabestaanden en plaatsen en monumenten dichtbij huis en school. Dichtbij, omdat familieleden verhalen kunnen vertellen uit de tijd van de oorlog en dichtbij omdat vlak bij hun huis en school plaatsen en monumenten zijn die herinneren aan de oorlog. Op basis van die kennis ontwikkelde de stichting Joods Werkdorp Wieringermeer een educatief programma van drie ‘lessen’ voor leerlingen van groep 7 en 8 van het basisonderwijs.

In de gemeente Hollands Kroon is het Joods Werkdorp Wieringermeer een concrete herinnering aan de Tweede Wereldoorlog die heel dichtbij is en een plaats waar veel verhalen over te vertellen zijn. Familieleden die uit eigen ervaring nog iets kunnen vertellen over de oorlog zijn er niet veel meer. Daarom gingen de vrijwilligers in gesprek met nabestaanden. Die gesprekken zijn opgenomen en met toestemming van betrokkenen gebruikt in het educatieve programma. De video-bewerking van deze opnamen kon dankzij de subsidies van de Hollands Kroonse Uitdaging en het VFonds door professionals gedaan worden. Het materiaal is van blijvende waarde en kan nog jarenlang gebruikt worden.

Docent Andy Deutsch.

Uitgangspunten
De eerste les begint met de uitgangspunten van de Verklaring van de Mensenrechten. De gedachte dat elk mens mag zijn wie hij wil en dat anders zijn, geloven of leven ieders mensenrecht is, spreekt deze leeftijdsgroep bijzonder aan. Wat “anders” zijn betekende voor de Joden door de eeuwen heen, welke bijzondere dingen het Joodse geloof en de cultuur kenmerken, vinden leerlingen interessant.

Hoe in de Holocaust Joden alle mensenrechten werden afgenomen en het verhaal van het Joods werkdorp, zo dicht bij de eigen woonplaats, maakt diepe indruk op de leerlingen. In de afsluitende verwerkingsopdracht, waarbij elke leerling een biografisch portret maaktvan een Werkdorper, is duidelijk te zien hoe betrokkenheid met ‘hun’ werkdorper elke leerling motiveert.

Uitvoering educatieve programma
In het voorjaar van 2022 kon de eerste serie van het educatieve programma uitgevoerd worden op acht basisscholen in groep 7 en 8. In totaal werden daarmee 263 leerlingen bereikt. In het voorjaar van 2023 volgde de tweede serie op zeven basisscholen. Hier werden ongeveer tweehonderd leerlingen bereikt. Op eigen initiatief van betrokken scholen is het programma ook op een Havo/VWO en een mbo-school uitgevoerd, in enigszins aangepaste vorm. In het voorjaar van 2024 volgen dan weer meerdere basisscholen in Hollands Kroon.

Een concrete wens van de Stichting is om in de nabije toekomst een extra element aan het programma toe te voegen. Namelijk het daadwerkelijk bezoeken van het Joods Werkdorp door de leerlingen die het educatief programma volgen. Dat kan echter alleen met de inzet van groepsvervoer (bussen). De Stichting start binnenkort een campagne om dat ook financieel mogelijk te maken. Meer informatie over de Stichting Informatie, Documentatie en Educatie Joods Werkdorp Wieringermeer is te vinden op hun website.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

1 reactie

  1. Ze kunnen beter zorgen dat de kinderen fatsoenlijk kunnen lezen, rekenen en schrijven na de basisschool. Want daar schort het nog wel ‘ns aan. Mensenrechten en discriminatie zijn tegenwoordig genoeg in de aandacht en hoort bovendien bij de opvoeding.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button
%d bloggers liken dit: