Den Helder

Zuil met ornament bij De Vijfsprong in ere hersteld

Adverentie

Den Helder – Ter ere van het honderdjarig bestaan van De Vijfsprong is de gemetselde zuil met hoed in ere hersteld. Initiatiefnemer Roel Schendelaar onthulde samen met Robbert Waltmann het kunstwerk voor het hoofdkantoor van Woningstichting Den Helder aan de gelijknamige rotonde De Vijfsprong.

De zuil heeft wel een ander plekje gekregen. Bij de opening van de Vakschool voor Meisjes stond hij fier in de tuin op de hoek met de Javastraat. Daar is nu een fietspad. Roel Schendelaar vermoedt dat de oorspronkelijke zuil halverwege jaren ’50 na beschadiging is weggehaald. De precieze reden is echter nog altijd niet bekend.

De zuil is zo’n vier meter hoog met bovenop een vierzijdig kunstwerk met rechthoekige gaten. Onder de gaten zitten op elke zijde twee rode kleine glazen bollen vast. Het kunstwerk is afgedekt met een op een hoed lijkende deksel met overstekende rand. In het kunstwerk zit verlichting dat uit de gaten van het kunstwerk naar buiten straalt. De kop met hoed is van origine van keramiek, maar het bakken van de klei is een uiterst zorgvuldig proces dat extra tijd behoeft. Voor nu is de bovenkant van hout maar wordt later vervangen voor een versie van keramiek.

de zuil is voorzien van een herinneringsplaquette.

Ontwerper
De ontwerper van de zuil was kunstarchitect Willem Coenraad Brouwer. Hij was ook de ontwerper van de lantaarns aan weerszijden van de toegangsdeur van De Vijfsprong én van de ornamenten aan de gevel van de voormalige zeevaartschool aan het Ankerpark plus die van de poort tussen de Van Galenstraat en de De Wetstraat.

Robbert Waltmann, algemeen directeur bij Woningstichting Den Helder: “We zijn erg blij dat we met de zuil niet alleen een stukje historie herstellen, maar dat we ook gelijk een mooie blijvende herinnering aan het jubileumjaar van De Vijfsprong hebben. We zijn Roel Schendelaar dankbaar voor zijn inzet voor het achterhalen van belangrijke informatie over de zuil.”

Reünie
Op 25 november komen meer dan 150 reünisten van de Vakschool voor Meisjes langs voor een rondleiding door hun oude schoolgebouw. Afgelopen weken is huis-aan-huis het jubileumblad 100 jaar De Vijfsprong met leuke  en interessante verhalen over de geschiedenis van De Vijfsprong verspreid in Den Helder en Julianadorp.

van links naar rechts: Ton op ’t Ende, Robbert Waltmann, Roel Schendelaar en Peter Kramer.
Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

2 reacties

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button
%d bloggers liken dit: