Hollands KroonVideo

150 kerstpakketten voor de voedselbank: “Daar krijg ik een heel warm hart van” (Video)

Advertentie:

Kop van Noord-Holland – Voor gezinnen met een lager inkomen kan de voedselbank helpen bij het voorzien in de essentiële voeding, maar extraatjes zijn niet altijd voorhanden. Om deze huishoudens tijdens de kerstperiode tegemoet te komen besloten een aantal leden van de Boer Burger Beweging een inzamelactie te starten. Met donaties van particulieren en een aantal ondernemers zijn 150 kerstpakketten samengesteld, die ten goede komen aan de voedselbank Kop van Noord.

Bij binnenkomst in de boerderij van Dorien Sijbenga, kandidaat voor de BBB in Noord-Holland, is het resultaat van de inzamelactie van de afgelopen drie weken duidelijk te zien. Twee kamers staan vol met flinke kerstpakketten, en in de keuken is de meeste ruimte in beslag genomen door handgemaakte kerststukjes. “Dit is nog niet eens alles, mijn kelder ligt ook nog vol! Mijn man zal blij zijn als alles de deur uit is”, vertelt Sijbenga lachend. De kerstpakketten zijn bedoelt voor gezinnen in de Noordkop die afhankelijk zijn van de voedselbank, de kerststukjes gaan naar verschillende hospices om de kerstdagen iets op te fleuren. De kerstpakketten en -stukjes worden daarnaast voorzien van een tekening van leerlingen van lokale basisscholen.

De kerstpakketten bevatten wat luxere producten die niet altijd beschikbaar zijn bij de voedselbank. “Gezinnen krijgen uiteraard het noodzakelijke voedsel bij de voedselbanken, maar het kerstgevoel mist vaak. Daaraan bijdragen vonden wij toch wel erg belangrijk”, aldus Sijbenga. Samen met Ingrid de Sain, lijsttrekker van de BBB, heeft Sijbenga de pakketten kunnen samenstellen door donaties van particulieren, zowel in geld als in goederen. Ook een aantal lokale ondernemers zijn bijgesprongen: de kaas van Cono, pinda’s van de Hollandse Notenkraam, en de inpakkunsten van tuincentrum de Boet waren dan ook erg welkom volgens Sijbenga: “Voor 150 pakketten is gewoon heel veel geld nodig. Het gedoneerde geldbedrag verdampt toch snel als je voor iedereen een kerststol wilt kopen, en met wat hulp van de ondernemers konden we toch wat waardevolle spullen toevoegen”.

Inspiratiebron

Ingrid de Sain is blij verrast hoeveel er in korte tijd bij elkaar verzameld is: “Wat ik heel mooi vind aan dit initiatief is dat je dit in drie weken voor elkaar kan krijgen. Het initiatief komt misschien van BBB, maar alles is opgebracht door de gemeenschap. Daar krijg ik echt een heel warm hart van”. De Sain hoopt dat dit project een inspiratiebron vormt en soortgelijke acties aanwakkert in andere regio’s.

Daarnaast probeert zij via de actie bewustwording te creëren voor het werk dat voedselbanken en hospices verzetten. De Sain vind dan ook dat er te weinig aandacht aan deze organisaties wordt geschonken: “Er zijn zelfs nog mensen die niet weten wat een hospice eigenlijk doet, en dan is het aan ons de taak om daar meer ruchtbaarheid aan te geven”. Veel van dergelijke organisaties worden draaiende gehouden door vrijwilligers. Door mensen te betrekken bij soortgelijke acties hoopt zij dan ook mensen aan te sporen om zich ook aan te melden als vrijwilliger. “Al zetten mensen zich maar een middagje in, daar zijn zulke organisaties al heel blij mee”.

Toon meer

Brent van der Hell

Brent van der Hell is werkzaam bij Regio Noordkop als verslaggever / redacteur TV. Hij is bereikbaar via brent@regionoordkop.nl, of via de telefoonnummers 0627656370 en 0223684609.

1 reactie

  1. het is toch eigenlijk om te janken dat in een vermeend rijk land als NL al dit soort liefdadigheid nodig is anders overleven de burgers het niet. schaam je Den Haag….

Wellicht ook interessant

Back to top button