Uitgaan

Aquarium Fort Kijkduin weer open voor publiek

Huisduinen – Het aquarium en de nieuwe expositie van Fort Kijkduin gaan open voor het publiek tijdens de kerstvakantie. De afgelopen periode is Fort Kijkduin druk bezig geweest met dit vernieuwingstraject. Nadat in 2021 de brug en het plein waren aangepakt en een nieuwe expositie in het museumgedeelte van het fort werd geopend, was het fort nu toe aan de volgende vernieuwingsslag.

Bezoekers kunnen zich laten verwonderen in het vernieuwde aquarium en er is een nieuwe expositie over de natuur rondom het fort, waardoor er een betere overgang ontstaat tussen het aquarium en het museumgedeelte. Tijdens de kerstvakantie zijn er vele leuke activiteiten met het thema Noordzee en Waddenzee. Zo kunnen kinderen kennismaken met onze zeemeermin, communiceren met duikers in de tunnel en een leuke nieuwe speurtocht doen. Voor de jonge wetenschappers is het zeelaboratorium opgericht. In het zeelab kunnen ze verschillende beestjes onder de microscoop bekijken en ze leren hoe de stikstofcyclus van de vis werkt. Ook kan zeewater worden getest. Het gehele programma voor de kerstvakantie is te vinden op de website van Fort Kijkduin.

De eerste dag dat het aquarium weer geopend is op zaterdag 24 december, koning Triton en onze zeemeermin zijn dan aanwezig om de opening feestelijk te vieren!

Openingstijden
Fort Kijkduin is vanaf 24 december dagelijks open voor bezoekers tussen 11:00 en 17:00 uur, ook tijdens de kerstdagen. Alleen op 31 december en 1 januari is het fort gesloten. Aan alle activiteiten kan gratis deelgenomen worden na aanschaf van een entreekaartje.

Er is veel vernieuwd aan het aquarium. De bassins zijn opnieuw gethematiseerd, het filtersysteem is vernieuwd, er is nieuwe verlichting en de expositie van het aquarium is gemoderniseerd. Het thema is aanvallen en verdedigen net zo als de nieuwe expositie gelegen in de beuk naast het aquarium. Verder heeft het aquarium een nieuw verflaag gekregen.

Aanvallen en verdedigen
Omringd door duinen, bos, strand, wad en zee, ligt Fort Kijkduin midden in een oer-Hollands kustlandschap. Hoe en welke dieren leven de dieren in dit landschap? Hoe overleven zij en welke gevaren komen er op hen af? Deze nieuwe expositie geeft antwoord op deze vragen en zorgt voor een mooie overgang van het museumgedeelte van het fort naar het Noordzeeaquarium.

Deze vernieuwing wordt mogelijk gemaakt het Waddenfonds, gemeente Den Helder en provincie Noord-Holland en is onderdeel van een grootschalig plan om het fort toekomstbestendig te maken.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button