Den Helder

Verduurzaming gemeentewerf stagneert: Verzwaring energieaansluiting pas eind 2024 mogelijk

Advertentie:

Den Helder – De verduurzaming van de gemeentewerf aan de Ambachtsweg 25 in Den Helder dreigt stil te vallen. Netbeheerder Liander heeft de gemeente laten weten dat de verzwaring in de energieaansluiting pas eind 2024 gedeeltelijk kan worden gerealiseerd. Deze is onder andere nodig voor het gebruik van zonnepanelen en de aanleg van een warmtepomp.

Liander geeft als toelichting dat het netwerk in het gebied rondom De Schooten verzadigd is. In 2023 start de netbeheerder met het aanpassen van het netwerk. Pas eind 2026 is het probleem naar verwachting volledig opgelost. In het vierde kwartaal van 2024 is het voor Liander wel mogelijk een deel van de capaciteit te leveren, maar slechts een derde van wat de gemeente nodig heeft. Terugleveren aan het net met de nieuw aangelegde zonnepanelen is daarom niet mogelijk. Om de schade die hierdoor ontstaat zoveel mogelijk te beperken, is gekozen om voor €4.279,64 een terugleverbegrenzer aan te schaffen. Hiermee kan de opgewekte energie voor een deel op de locatie zelf worden gebruikt.

Het ontbreken van de verzwaring van de energieaansluiting houdt ook in dat de warmtepomp niet in bedrijf kan worden genomen. Hiervoor moet namelijk 100% van de verzwaring beschikbaar zijn, zo zegt het college. In de praktijk betekent dit dus dat deze zelfs na 2024 nog niet zal werken. Daarom is besloten de aanleg van de warmtepomp voorlopig maar helemaal te schrappen: “Dit houdt in dat de warmteopwekking voorlopig via de bestaande Cv-installatie op aardgas wordt gedaan. Wel wordt de plaatsing van de warmtepomp installatietechnisch volgens planning voorbereid.” De verbouwing van het pand ligt verder gewoon op schema. De doelstelling ‘nul-op-de-meter’ zal naar verwachting pas eind 2026 volledig worden bereikt.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button