Cultuur/NatuurHollands Kroon

Natuurvriendelijk bosbeheer in Hollands Kroon

Hollands Kroon – De gemeente Hollands Kroon telt meerdere bosplantsoenen. Dit zijn plantsoenen waar verschillende bomen en struiken staan. Samen geven zij het beeld van een ‘bosje’. Natuurlijkvriendelijk beheer vergroot de biodiversiteit. Dit zijn de verschillende soorten planten en dieren in een gebied. Zo geeft de gemeente Hollands Kroon meer insecten en andere dieren een plekje in de natuur. Hier gaan zij stap voor stap mee aan de slag.

Maar hoe werkt dat dan, dat natuurvriendelijk beheren? Onder andere door bepaalde heesters te verwijderen. Hierdoor krijgen inheemse soorten kans om te groeien. Denk aan ‘Look-zonder-look.’ Van de bloemen van deze plant kunnen bijen en vlinders eten, maar denk ook aan het snoeien van bomen op verschillende hoogtes zodat verschillende insecten en vogels er fijn kunnen leven.

Ga zelf ook aan de slag
Zelf bosjes of windsingels op het terrein? En de natuur een handje helpen? Maak dan zelf een natuurlijke bosrand. Gemeente Hollands Kroon geeft graag een aantal tips:

  1. De bosrand ligt het liefst op het zuiden, zodat er veel zon op schijnt.
  2. Snoei flinke gaten in de beplanting. Ongeveer drie meter diep bij zes meter breed. Laat de planten op de kale grond groeien en bloeien. Het soort planten wat groeit, hangt af van de plek. Alle planten die van oorsprong in Nederland voorkomen, zijn goed voor de biodiversiteit.
  3. Voorkomen dat planten door uw tuin zaaien? Dan is het het best om ze voor het zaaien af te knippen.
  4. Zorg ervoor dat het bosje/windsingel veel structuurvariatie heeft. Dit betekent dat er verschillende soorten planten en bomen zijn. Veel ruimte? Kies dan voor een kruiden-struiken-bomen opbouw.
  5. Het snoeiafval kunt opstapelen in het bosje. Dieren schuilen hier graag, of maken een nest.

De paardenbloem is één van de beste planten voor bijen en vlinders. Ze komen namelijk overal voor en bloeien het hele jaar door, met een piek in het voorjaar. En juist dan hebben bijen en vlinders het meeste stuifmeel en nectar nodig.

Meer informatie?
Meer weten over dit project? Of vragen om zelf aan de slag gaan? Neem dan contact op.

Toon meer

Jamie Verboon

Mijn naam is Jamie Verboon (20) studente aan het Mediacollege in Amsterdam. Tijdens mijn stage bij Regio Noordkop richt ik mij vooral op redactiewerk en radio. Ik ben bereikbaar via jamie@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button