Hollands Kroon

Bedrijven uit Hollands Kroon kiezen voor circulair ondernemen

Advertentie:

Hollands Kroon – Van maandag 7 tot en met zaterdag 12 februari 2022 was het de Nationale Week van de Circulaire Economie. Circulair ondernemen is ondernemen op een manier die het hergebruik van producten en grondstoffen maximaliseert en het waardeverlies zo beperkt mogelijk houdt. Drie lokale ondernemers deelden tijdens de week hun ervaringen via livestreams, die nu terug te kijken zijn.

Natuurlijke materialen slim gebruiken
Frank Berbee van Bloemenstorm uit Breezand vertelt hoe verspilling van bloembollen voor hem een onderneming werd. Door bloembollen te redden van de composthoop, geeft Bloemenstorm vele bedrijven in de regio fleur en kleur. Dat slim omgaan met grondstoffen noodzakelijk is, vindt ook Jan van Bodegom, van Bodegom & zn uit Wieringerwerf. Zijn bedrijf doet aan groenonderhoud en gladheidsbestrijding in Noord-Holland. Het gras dat gemaaid wordt kan op vele manieren worden gebruikt, bijvoorbeeld als vervanger van plastic of als isolatiemiddel. En de grassappen kunnen zelfs strooizout vervangen. Slimme, nieuwe oplossingen om grondstoffen niet verloren te laten gaan.

Tijdens de livestream ‘Biogrondstoffen: Gras, het nieuwe goud’ gingen de ondernemers in gesprek met mede-ondernemers en met vertegenwoordigers van de provincie. De De tafelgasten waren het erover eens dat je met natuurlijke materialen een flinke milieu-impact kan maken.

Schaarste in de bouw tegengaan
In de bouw is flinke schaarste. Hoe er dan toch gebouwd kan blijven worden, daarover gaat de livestream ‘Bouw: Bouwstenen bij schaarste’. Gregor Rezelman, projectleider bij Van der Bel BV uit Middenmeer schoof aan. Hij legde uit hoe Van der Bel Sloopwerken hieraan bijdraagt. Naast gebouwd, wordt er ook flink gesloopt in Nederland. Veel sloopmateriaal kan worden hergebruikt. Gregor spreekt daarom niet van slopen, maar van demonteren. Door de materialen goed te scheiden, wordt hergebruik mogelijk. Dit vraagt ook wat in de nieuwbouw. Namelijk door op zo’n manier te ontwerpen, dat demonteren goed mogelijk is. Alleen dan kunnen we blijven bouwen en de woningtekorten tegengaan.

De livestreams kunnen worden teruggekeken via deze link.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button