Cultuur/NatuurDen HelderVideo

Gemeente verhuist twee bomen van Den Helder naar Julianadorp (video)

Den Helder – ‘Oude bomen verplant men niet’, luidt het gezegde, maar daar trekt gemeente Den Helder zich niets van aan. Wethouder Peter de Vrij hielp een handje mee bij de verplaatsing van twee volwassen bomen van de Koningstraat in Den Helder naar het Willem Alexanderhof in Julianadorp.

Het is nieuw beleid van de gemeente om te onderzoeken of bomen die in de weg staan verplaatst kunnen worden. Wethouder Peter de Vrij kan zich niet heugen dat er eerder twee bomen van dit formaat zijn verplant. “Eén van achttienduizend kilo en één van zestienduizend kilo” zegt de wethouder. Het is niet alleen duurzaam om bomen te hergebruiken, maar ook voordelig voor de gemeente: “als we dit soort bomen willen aanschaffen, dan ben je rond de tien tot vijftienduizend euro per boom kwijt”.

Marco Kikkert werkt bij de groendienst van de gemeente als adviseur bomen. Hij onderzoekt welke bomen eventueel in aanmerking komen voor een verplaatsing. “Als wij denken dat een boom nog lang mee kan, doen we een verplantbaarheidsonderzoek. Dan kijken we of dat kan qua gezondheid van de boom en qua techniek” vertelt Kikkert.

Op de oude plek waren de bomen zeker nog goed voor dertig jaar, maar het is na een herplanting altijd even afwachten. “De nazorgperiode is belangrijk, de firma die hier bezig is komt drie jaar lang bemesten en water geven”, zegt Kikkert, “ze staan op een betere plek dan waar ze eerst stonden, met meer grond en in de luwte, dus we hebben goede verwachtingen”.

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

1 reactie

  1. goh vlag uit vuurwerk afsteken en juichen maar….. de gemeente heeft 2 bomen verplaatst waar ze er eerder 1400 hebben gekapt zonder er ook maar iets voor terug te plaatsen….. goed gedaan mannen, ja echt dit gaat de geschiedenisboeken in als geweldige daad….. knuppels

Back to top button
%d bloggers liken dit: