Hollands KroonVideo

Debattoernooi op school: “Jongeren moeten meer betrokken raken bij de politiek” (video)

Advertentie:

Wieringerwerf – Middelbare school RSG Wiringherlant organiseerde voor de tweede keer op rij een debattoernooi tussen de leerlingen. Door het voorbereiden van en oefenen met debatteren over concrete onderwerpen die de directe leefomgeving van de leerlingen aangaan hoopt de school dat haar leerlingen nauwer betrokken raken bij de lokale politiek.

“Dit is al de tweede keer op rij dat wij dit doen”, vertelt Arjan van Deutekom, docent maatschappijleer. “Er zitten een aantal oud-leerlingen van het Wiringherlant in de gemeenteraad, en die hebben een motie ingediend waarin gesteld wordt dat de samenwerking tussen jongeren de gemeente verstevigd moet worden. Het nauwe contact tussen onze school en de gemeenteraad is daar een onderdeel van.” Leerlingen van alle niveaus debatteerden in roulerende groepen.

De debatten werden gejureerd door leden van de lokale politiek en bestuurders uit het waterschap. Rick Boersen, gemeenteraadslid voor de VVD in Hollands Kroon, vertelt waarom hij het aanhalen van de banden tussen jeugd en politiek belangrijk vind: “Ik ben 30 jaar, en daarmee één van de jongste leden in de raad; dat moet echt anders kunnen. Door hieraan mee te doen hoop ik dat jongeren meer betrokkenheid krijgen bij de politiek, en dat er meer enthousiasme ontstaat”. Van Deutekom onderschrijft de mening van Boersen: “Het is belangrijk dat leerlingen wezenlijk mee kunnen praten met wat er in de gemeente gebeurt. Dit toernooi helpt om het contact tussen de leerlingen en de gemeente vorm te geven”.

Lijkt makkelijker dan het is
De leerlingen debatteerden over verschillende stellingen met betrekking tot gemeentebeleid: het beter verlichten van straten, het gratis maken van openbaar vervoer voor scholieren, en het creëren van betere ondersteuning voor jongeren die het psychisch zwaar hebben. Welke groep de voor- en tegenargumenten moest verkondigen werd pas vlak voor aanvang bekend gemaakt, iets wat makkelijker lijkt dan het is.

“Het is vooral lastig als je iets moet beargumenteren waar je het niet mee eens bent”, vertelt Tess. Onder andere samen met Noëlle vormt zij een team. Noëlle vertelt dat zij van de juryleden wat tips hebben meegekregen voor de komend rondes: “Netjes staan, en vooral goed articuleren. En langzaam praten, vooral dat”. Die tips komen goed van pas; als het team van Noëlle en Tessa wint, krijgen zij een Skipkaart waarmee ze één uur met toestemming mogen spijbelen. De winnende groepen stappen daarnaast in de arena met de juryleden, om ook met hen het debat aan te gaan.

Goede sfeer
Boersen vind dat de sfeer er goed in zit. “Het is in het begin altijd een beetje stroef, maar als het gaat dan gaat het ook. Ze gebruiken al humor in hun stellingen, en dat is altijd leuk om te zien.” Of hij zelf al argumenten heeft gehoord die hij kan gebruiken in de volgende raadsvergadering? “Altijd”, lacht Boersen. “Ik heb al wat leuke dingen gehoord, vooral in hoe ze hun stellingen brachten. Dat zal ik zeker meenemen.”

Toon meer

Brent van der Hell

Brent van der Hell is werkzaam bij Regio Noordkop als verslaggever / redacteur TV. Hij is bereikbaar via brent@regionoordkop.nl, of via de telefoonnummers 0627656370 en 0223684609.

Wellicht ook interessant

Back to top button