Cultuur/Natuur

Paddentrek weer in aantocht

Kop van Noord-Holland – Het is altijd weer spannend wanneer het begint, maar met deze zachte winter wordt hij snel verwacht: de paddentrek. Niet alleen padden trekken massaal naar sloten en vijvers om hun eitjes af te zetten, maar ook andere amfibieën zoals kikkers en salamanders gaan eropuit. Met een nachttemperatuur boven de 6 °C en een hoge luchtvochtigheid is de kans dat ze gaan trekken groot.

Amfibieën trekken elk jaar in het vroege voorjaar van hun overwinteringsplaats naar het voortplantingswater. Om op hun bestemming aan te komen, moeten zij een mogelijk gevaarlijke tocht afleggen. Zonder hulp sneuvelen ieder jaar ruim een half miljoen volwassen en een veelvoud aan jonge amfibieën in Nederland, in straatkolken, watermeterputten, vijvers met steile kanten of onder banden van auto’s. Oplossingen voor de problemen waar de dieren tegenaan lopen, zijn vaak eenvoudig te realiseren.

Helpende hand
Gelukkig voor al die amfibieën staan er ieder jaar paddenwerkgroepen klaar om te helpen. Ook in Noord-Holland steken enthousiaste vrijwilligers dit jaar weer de handen uit de mouwen. Zij helpen de dieren aan een veilige overtocht, door ze op te vangen in emmers, permanente schermen na te lopen, delen af te zetten met gaas en handmatig dieren over te zetten. Op deze manier worden jaarlijks zo’n 25.000 padden, kikkers en salamanders gered. Dit eervolle werk gebeurt allemaal vrijwillig én met de hand, dus nieuwe vrijwilligers zijn bij vele groepen van harte welkom en hard nodig!

Wie ook graag de amfibieën in de eigen buurt een handje wil helpen is welkom. Dit kan bijvoorbeeld door te helpen met het ingraven van emmers en gaas of door een ochtend of avond de opgevangen padden over te zetten. De werkgroepen zijn vanaf februari tot april actief. Op www.landschapnoordholland.nl/padden staan de contactgegevens van de werkgroepen in onze provincie. Meer informatie over het fenomeen ‘de amfibieëntrek’ is te vinden op de landelijke website www.padden.nu.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button