Hollands Kroon

Vervoer suikerbieten weer over water: Terug naar haven De Oude Zeug (Update)

Wieringermeer – Haven De Oude Zeug in de Wieringermeerpolder gaat na 18 jaar weer een rol spelen in de jaarlijkse bietencampagne: Cosun Beets Company heeft voorgesteld de suikerbieten weer over water te vervoeren naar de suikerfabriek in Groningen. Vanuit heel Noord-Holland gaat het transport straks weer langs De Oude Zeug. Hierdoor wordt uitstoot gereduceerd en de drukte op de wegen verminderd.

De provincies Groningen en Noord-Holland hebben deze kans daarom omarmd, nadat er tussen de logistiek makelaars en Cosun contact geweest is, samen met Rijkswaterstaat en de gemeente Groningen. Het vervoer over water past in het Nederlandse, Europese en Noord-Hollandse beleid. Ook de gemeenten Hollands Kroon en Groningen steunen het plan en tekenen een intentieovereenkomst.

Update
Hollands Kroon is voor het plan, mede omdat de gemeente hiermee punten gescoord worden richting de provincie: “Instemmen met dit voorstel kan wellicht als ‘wisselgeld’ dienen als er op andere locaties eisen worden gesteld omtrent duurzaamheid”, aldus het college. Hoewel op deze website in eerste instantie gemeld werd dat de eerste volledige bietencampagne die per schip geregeld gaat worden zou lopen van 1 september tot 31 december 2023 blijkt dit niet te kloppen.

Het plan betekent een dusdanige intensivering van het verkeer rondom Kreileroord dat de gemeente wil investeren in het aanpassen van wegen. Omwonenden hebben uiterst kritisch gereageerd op het voornemen, waardoor de initiatiefnemer heeft aangegeven eerst draagvlak te willen creëren. De gemeente stelt tevens als eis dat de verkeersveiligheid niet verslechterd. Om dit te garanderen is meer tijd nodig. Voorgesteld wordt daarom om het tekenen van de intentieverklaring uit te stellen en de eerste bietencampagne per schip pas te laten plaatsvinden vanaf 1 september 2024.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

3 reacties

  1. Dit is een héél goed Initiatief… goed voorbeeld doet goed volgen.!!

  2. Alles lijkt uiteindelijk weer terug te keren…: vervoer over het water, de studiebeurs, een (en niet ´dé´) energiecrisis (denk daarbij bv aan ´Den Uyl is in de olie, in den olie is Den Uyl´), die heerlijke onvervangbare ´wijde pijpen´!, ´ashes to ashes´ helaas dan wel zónder David Bowie, het unieke cassettebandje en ga zo maar door. Ik denk dat ik maar ga investeren in ´boeken´. Wedden dat het ooit weer ´cool´ wordt om pagina´s met een natte vinger (en vooral niet geruisloos) en publique en goed in het zicht ´te keren´. Tot die ´boek-revival´ eenmaal een feit is schaar ik me in ieder geval met plezier achter F. Brand. En daarna zien we wel weer verder.

  3. Nu eerst even de garnalenvisserij en dan is de binnenvaart is de volgende sector die om zeep geholpen gaat worden……

Back to top button
%d bloggers liken dit: