Hollands Kroon

Beroep Red de Wieringermeer tegen omgevingsvergunning Microsoft verworpen

Advertentie:

Middenmeer – De rechtbank Noord-Holland heeft deze week het beroep van Stichting Red de Wieringermeer tegen het verlenen van een omgevingsvergunning voor een tweede datacenter van Microsoft op Het Venster in Middenmeer om procedurele redenen verworpen. Red de Wieringermeer had beroep aangetekend tegen het sterk verminderen van de testtijd van de nooddiesel generatoren, waardoor de stikstofdepositie in duinen langs de kust veel lager uit zou komen en de brandveiligheid op Agriport onvoldoende gewaarborgd zou zijn.

De rechtbank stelt dat deze actiegroep geen bezwaar mocht maken tegen de stikstofdepositie langs de kust, omdat zij natuurbescherming niet als doel in haar statuten heeft opgenomen. Ook mag zij niet opkomen voor brandveiligheid op Agriport. Red de Wieringermeer heeft daar, volgens bestaande wetgeving, geen belang bij, ‘omdat zij op Agriport geen bedrijf in eigendom heeft’ aldus de rechtbank.

De actiegroep is wel verheugd dat ze door de rechtbank als ‘belanghebbende’ partij in deze rechtszaak wordt bestempeld. Dat werd door zowel de provincie als Microsoft namelijk sterk betwist. Daarnaast heeft de rechtbank in haar uitspraak uitdrukkelijk bevestigd dat de provincie en niet de gemeente de juiste overheid is, die een omgevingsvergunning voor dit soort hyperscale datacenters mag verlenen. Eerdere vergunningen voor de vestigingen van Google en Microsoft op Agriport zijn wel door de gemeente verleend, totdat LTO Hollands Kroon daar bezwaar tegen maakte.

Red de Wieringermeer vraagt zich op basis van deze uitspraak van de rechtbank af of deze twee bestaande datacenters nu wel met de juiste vergunning in bedrijf zijn.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button