Den HelderHollands KroonPolitiekSchagenTexel

Één op de drie CDA stemmers in Den Helder kiest voor Harmen Krul

Aantal voorkeurstemmen voor lokale kandidaten in de Kop van Noord-Holland bekend

Den Helder – De gemeente Den Helder heeft de definitieve verkiezingsuitslag bekend gemaakt. In totaal zijn er 32.364 stemmen uitgebracht. Het is nu ook duidelijk hoe de lokale kandidaten het hebben gedaan. Harmen Krul van het CDA ontvangt in Den Helder verreweg de meeste voorkeursstemmen onder de lokale kandidaten. Van de in totaal 3075 Helderse stemmen op het CDA gaan er 916 naar Krul. Hiermee komt hij voor het CDA in de gemeente als tweede uit de race, vlak achter lijsttrekker Wobke Hoekstra die met 1077 stemmen binnen de partij toch de winst pakt. Krul eindigt in Den Helder daarmee in totaal op een 9e plek met betrekking to de ontvangen voorkeurstemmen, achter veel van de landelijke lijsttrekkers.

Andere lokale kandidaten doen het minder goed onder de Helderse bevolking. Zo ontvangt de lokale PVV fractievoorzitter Vincent van den Born 72 van de in totaal 5328 uitgebrachte stemmen op de PVV. Partijleider Wilders ontvangt het grootste deel van de stemmen, namelijk 4744. Ditzelfde beeld is te zien bij Helderse wethouder en landelijke kandidaat voor de PvdA Peter de Vrij. Hij ontvangt 69 van de 1709 stemmen op de partij. Sylvia Hamerslag (Code Oranje) en Nico de Vos (50+) doen het relatief gezien beter als lokale kandidaat binnen hun partij. Zij ontvingen beide precies 85 stemmen en daarmee respectievelijk 34% en 16% van de totale stemmen op hun partij. Helaas geldt voor hen en overigens alle lokale kandidaten uit de gemeente dat een zetel in de Tweede Kamer er vooralsnog niet in zit.

De rest van de Noordkop
Buiten Den Helder waren er in de Noordkop nog andere lokale kandidaten actief. De tweede CDA kandidaat uit de regio, wethouder Jelle Beemsterboer uit Schagen, ontving in Den Helder 33 voorkeurstemmen, maar in zijn eigen gemeente maarliefst 2247. Daarmee is hij in Schagen de meest gekozen CDA kandidaat, en in totaal de nummer vier meest gekozen kandidaat achter Rutte, Kaag en Wilders. Met zijn uitvoerige campagne heeft hij de kiezers in de gemeente Schagen dus weten te bereiken. Opvallend is ook dat Beemsterboer de enige lokale kandidaat lijkt te zijn die een indruk heeft weten te maken op kiezers buiten de gemeentegrenzen. Hij ontving in Hollands Kroon namelijk 671 voorkeurstemmen, waar Harmen Krul er maar 31 kreeg. Het lijkt er wel op dat hij zijn werk als wethouder van Schagen kan blijven voortzetten en dat ook voor hem een baan als Kamerlid er niet in zit.

Verder stond in Hollands Kroon Daan Pruimboom op plek 9 van Lijst Henk Krol. Hij ontving in totaal 48 voorkeurstemmen, elf meer dan de naamgever van de lijst. Zowel Pruimboom als Krol zullen de komende vier jaar niet deelnemen in de Tweede Kamer. Op Texel waren twee kandidaten actief voor de landelijke verkiezingen: Gijs van Dijk, reeds Tweede Kamerlid voor de PvdA en lokale fractievoorzitter voor D66 Astrid van de Wetering. Gijs van Dijk stond op nummer 8 van de PvdA en behoud zijn plek in de Tweede Kamer. Hij ontving 275 voorkeurstemmen van de in totaal 761 stemmen op de PvdA op Texel. Astrid van de Wetering ontving 16 directe stemmen, maar stond dan ook op plek 72 van de lijst D66.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button