Kop van Noord-Holland

Dierenartsen werken aan nieuw regionaal spoedsysteem

Kop van Noord-Holland – Het probleem met het gebrek aan dierenartsen in de regio blijft nog wel even bestaan. Wel werken de dierenartsen inmiddels aan de opzet van een nieuw systeem voor spoeddiensten. Dat meldt het college van Den Helder in een brief aan de gemeenteraad.

Het college had de gemeenteraad toegezegd dat onderzoek gedaan wordt naar mogelijke regionale acties inzake spoeddiensten van dierenartsen. “Het welzijn van huisdieren ligt begrijpelijkerwijs veel mensen nauw aan het hart. Het regelen van voldoende dierenartsen en hun beschikbaarheid voor avond- en weekenddiensten valt niet onder de gemeentelijke taken. Dierenartsen hebben hierin hun eigen verantwoordelijkheid”, zo benadrukken burgemeester en wethouders.

In buurgemeenten Hollands Kroon en Schagen hebben ze ook te maken met een teruglopend aantal dierenartsen en de daarmee gepaard gaande gevolgen voor spoeddiensten. “Ook in deze gemeenten wordt gebruik gemaakt van de spoeddienstklinieken in Heerhugowaard en Amsterdam”, aldus het college. “In Schagen zijn enkele dierenartsen buiten kantoortijden door de week bereikbaar tot 23.00 uur; buiten deze tijden verwijzen ook zij naar de dienstdoende dierenkliniek in Heerhugowaard of Amsterdam. Bij de buurgemeenten zijn geen berichten van excessen binnengekomen.”

Samenwerking
In zeer uitzonderlijke gevallen kan zich een situatie voordoen dat een dier onverwachts en per direct door een dierenarts zou moeten worden gezien om erger te voorkomen. “Voor die gevallen werken de Helderse dierenartsen momenteel -in een continu proces en in overleg met de dierenartsen uit onze buurgemeenten- aan de ontwikkeling van een nieuw, regionaal format voor spoeddiensten in de vorm van regionale samenwerking vanuit een centrale dierenartsenpost. Op die manier kan niet alleen telefonisch spoedadvies worden gegeven, maar kunnen wellicht ook spoeddiensten door dierenartsen roulerend worden waargenomen. Voor het bieden van spoedzorg zijn ervaren dierenartsen en een team van ervaren paraveterinaire assistenten nodig.”

Het college van Den Helder benadrukt het tekort aan dierenartsen niet te kunnen oplossen, maar de inzet van de dierenartsen wel enorm te waarderen. “We denken graag mee bij de ideeën voor regionale samenwerking. Waar mogelijk of gewenst ondersteunen of faciliteren wij en wij blijven de ontwikkelingen monitoren.”

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Julianadorp en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

2 reacties

  1. Persoonlijk ben ik nieuwsgierig naar waarom dierenartsen ´De Noordkop´ niet meer zien zitten? Een vriend van mij in Den Helder heeft een ernstig zieke hond en vertelde me een week geleden dat hij in het weekend helemaal naar Amsterdam moest rijden, ik kon hem eerst gewoonweg niet geloven… De laatste keer dat hij aankwam in Amsterdam werd hem (ondanks dat hij van tevoren keurig een afspraak had gemaakt) medegedeeld dat de MRI-arts helaas ziek was en kon hij onverrichter zake met zijn arme hond weer aan de terugreis beginnen. Op behoorlijk wat terreinen rent de kwaliteit van onze diensten-infrastructuur werkelijk behoorlijk rap achteruit. In de jaren ´70 was het in mijn herinnering bijna ondenkbaar dat een dierenarts onbereikbaar was, dat zal wellicht wat gekleurd zijn maar zo erg in de zorg voor mens en dier als vandaag de dag was het zeer zeker niet. Sterker; vaak nam de arts of dierenarts toen gewoon zelf de telefoon nog op en wanneer is dat nu nog het geval? Dus waar ligt dat nu eigenlijk aan, dat is de prangende vraag die we onszelf moeten durven stellen. Zou het wellicht toch ´een mentaliteitskwestie´ kunnen zijn? Zo ja, dan bieden de dierenartsen met hun ´regionale spoedsysteem´ dierenbezitters een dikke sigaar uit de eigen baatzuchtige doos aan en schiet niemand buiten de artsen zelf er waarschijnlijk ook maar iets mee op. Want wat is tenslotte spoed, wanneer het om een naaste gaat.

  2. Dit vind ik een slecht plan. Als je huisdier in nood is en geen dierenarts? Wel meer opvang locaties maar voor eigen dierenarts geen plek? Vindt dit asociaal, die gaan dus voor, voor de vele huisdieren, die er zijn. Weet waarom het gaat, subsidies etc.

Back to top button
%d bloggers liken dit: