Hollands Kroon

Hollands Kroon en Schagen strijden tegen elkaar op NK Tegelwippen 2024

Advertentie:

Hollands Kroon/Schagen – In hoog tempo tegels eruit, groen erin. Dat staat centraal in Hollands Kroon tijdens de jubileumeditie (vijfde jaar) van het NK Tegelwippen. Het NK Tegelwippen is gestart op 21 maart en loopt tot en met 31 oktober 2024. Hollands Kroon verruilt het komende half jaar massaal tegels voor gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. Daarbij heeft het gemeente Schagen uitgedaagd.

In 2024 doet een recordaantal van meer dan 175 Nederlandse gemeenten mee met het NK Tegelwippen. De organisatie verwacht dat de tien miljoenste tegel al vroeg in de zomer wordt gewipt. Daarom wordt er gespannen uitgekeken naar welke gemeente als eerste deze mijlpaal zal bereiken. Het is de derde keer dat Hollands Kroon meedoet aan het NK Tegelwippen. In 2022 wist de gemeente de meeste tegels per inwoner te wippen en won het zelfs de gouden schep in het klassement van ‘kleine gemeenten’. Vorig jaar heeft Hollands Kroon met 30.789 gewipte tegels gewonnen van uitdager Texel.

Sinds de eerste editie van het NK Tegelwippen in 2020 zijn in Nederland bijna negen miljoen tegels verwijderd. Dat zijn ongeveer 160 voetbalvelden aan groen erbij. Het woord tegelwippen heeft zelfs een plek veroverd in de Dikke van Dale. Het komende half jaar worden tijdens dit kampioenschap opnieuw miljoenen tegels vervangen door groen. De standen worden bijgehouden op de website van NK-tegelwippen.nl.

Verkoeling en wateropvang
Hollands Kroon zet zich in om haar inwoners te helpen bij de groene overstap. Meer groen in straten en tuinen heeft veel voordelen voor de gezondheid en voor de biodiversiteit. Ook draagt meer groen bij aan verkoeling tijdens steeds hetere zomers en helpt bij het opvangen van overtollig regenwater bij piekbuien in natte winters. In een nieuw rapport staat zelfs dat er minstens 200 vierkante kilometer extra groen nodig is in Nederland om inwoners te beschermen tegen hitte en droogte. Het NK Tegelwippen vraagt daarom aandacht voor een tegelarmer Nederland, met als doel steden en dorpen aangenaam, gezond en veilig te houden. Van beton naar groen dus.

Vanaf 21 maart vliegt Hollands Kroon uit de startblokken om in recordtempo de eerste tegels te verwijderen. In mei gaat ook de tegeltaxi weer rijden. Dan komt de gemeente, net als vorig jaar, tegels persoonlijk thuis bij de bewoners ophalen. Meer informatie daarover volgt. Sommige gemeenten gaan ook een rechtstreeks duel aan in spannende derby’s. Zo daagt Hollands Kroon de gemeente Schagen uit voor een rechtstreeks duel.

Tegels aanmelden
Wipt u mee? Het NK Tegelwippen loopt van 21 maart tot en met 31 oktober. Iedereen kan gewipte tegels aanmelden via nk-tegelwippen.nl. Tegels worden opgeteld bij de gemeente en de Nationale Tegelteller.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button